A drón szeme hizlalja a jószágot

Vágólapra másolva!
Forradalmasíthatják a mezőgazdaságot az olcsó, habszivacsból készülő távirányítású repülőgépek, amelyek segítségével a gazdák naprakész és pontos képet alkothatnak  termőföldjeik állapotáról.
Vágólapra másolva!

A pehelykönnyű, kisméretű drónok alacsonyan repülnek, roppant részletes, nagyfelbontású felvételeket tudnak készíteni, amelyek alapján a gazdák akár sávonként és terményenként mérhetik fel, hogy hol és mennyi gyomirtó szert szükséges használniuk - mondta Chris Anderson, a 3D Robotics nevű cég vezetője egy kaliforniai technológiai konferencián.

Anderson szerint a módszerrel a gazdák jelentősen csökkenhetik kiadásaikat úgy, hogy mellette a termésátlagok nőni fognak. A pilóta nélküli gépekkel megbízhatóan fel tudnák mérni a termőföldek termelékenységét is.

Ma még egy olcsó drón is túl drága és túl kevés időt tud a levegőben tölteni Forrás: 3D Robotics



A LiveScience tudományos hírportál beszámolója szerint Anderson arról beszélt, hogy régen a gazdálkodók nap mint nap körbejárták gazdaságukat, tisztában voltak földjük sajátosságaival és a művelési feltételekkel. A mezőgazdaság automatizálásával azonban gyökerestől megváltoztak a körülmények, a farmerek elveszítették a kapcsolatot a földdel, és pusztán a birtokok méretei miatt sem tudják nyomon követni a termőtalaj színének a változásait, az egyes növények állapotát és eltérő növekedését, a levelek formájának az alakulását.

Következésképpen nincsenek kellően tisztában földjeik termőképességével, és sok döntést - például a gyomirtó- vagy műtrágyahasználatot illetően - uniformizáltan hoznak meg, nem számonak az egyes termőterületek eltérő igényeivel. A drónok megoldást kínálhatnak az információhiány jelentette problémára.

A GPS-chip és a vezérlőegység harmincezer forintba kerül a drónokhoz Forrás: 3D Robotics



Anderson cége egészen kicsi, habszivacs alapanyagú gépek kifejlesztésén dolgozik, amelyeket egy 170 dollárba kerülő automata pilóta irányítana. A tetszés szerint egyetlen levélre is fókuszálni képes kamerákkal készült felvételekkel, akár infra fotókkal ki lehetne mutatni, hogy a növények elegendő vízhez és műtrágyához jutnak-e. Ha a drónokat GPS-szel is felszerelik, a termőtalajt vagy a növényt sújtó gondok négyzetméteres pontossággal behatárolhatóvá válnak.

A távirányítású gépek képesek az időjárás előrejelzésére és a termőföld nedvességtartalmának a mérésére is. Az utóbbinak különösen a szőlőtermesztésben lehet nagy jelentősége, elősegítve a jó bortermést.