Lát és hall az új Xbox

X Box One
Vágólapra másolva!
Külsőre leginkább egy retró videomagnóra hasonlít az Xbox One, a Microsoft új konzolja. A játékgép tulajdonképpen egy izmos asztali PC, de egy szuper kamerát és mikrofont is kapott, így képes a mozdulatok követésére és a beszéd megértésére. Azt még nem tudni, beszél-e majd magyarul a karácsonyra a boltokba kerülő, új generációs Xbox.
Vágólapra másolva!

Tulajdonképpen ez is egy PC

Magyar idő szerint kedden este hétkor mutatta be a Microsoft új generációs konzolját, amely az Xbox One nevet viseli. A hardveres oldalról a Kinect szenzort nem számítva az új Xbox is egy mai felsőkategóriás PC-nek felel meg. Nyolcmagos processzor, 8 gigabájt memória dolgozik benne, merevlemeze pedig 500 gigabájtos. A készülék grafikus gyorsítójáról egyelőre semmit sem tudni, de az már biztos, hogy a készülék Blu-ray-meghajtót kap a korábbi DVD helyett, és a konzol a leggyorsabb USB- és wifiszabványokat is támogatja.

Forrás: XBOX ONE
Az Xbox One konzol az új irányítóval és az új Kinecttel

Az Xbox One-hoz három operációs rendszert épített egybe Microsoft. Ezek egyike a játékok futtatását végzi, a második egy lecsupaszított Windows az online feladatokra, a harmadik pedig a kézmozdulatokat és a beszédet ismeri fel a továbbfejlesztett Kinect szenzor segítségével, amely az új Xbox beépített részévé vált. A Kinect kamera új változata full-HD felbontást használ, és nagylátószögű, hogy a kisebb szobákban is használható legyen. Ezt nem építették be a konzolba, hanem egy különálló egység, amelyet egy hangszóróhoz hasonlóan lehet elhelyezni a tévé alatt vagy felett. A bemutató alapján a célfeladatok - például a tévé, játék vagy filmnézés - között az új Xboxon közel olyan gyorsan lehet váltani, ahogy egy tévécsatornát vált az ember.

A Microsoft bemutatóján látottak szerint az új géphez precízebb kontrollert lehet majd használni, a bővülő internetes szolgáltatások kiszolgálása érdekében pedig az idén mintegy háromezer darabra bővül az Xbox Live szolgáltatást kiszolgáló szerverek száma. Az Xbox One megjelenéséről egyelőre csak azt tudni, hogy "még az idén" várható, sem a pontos dátum, sem a várható ár nem ismert.

"Xbox, játék!"

A fekete dobozba szerelt készülék egy videomagnóra vagy DVD-lejátszóra hasonlít, amely az "Xbox On", vagyis az "Xbox, be" hangos parancsra a nélkül is bekapcsol, hogy oda kellene menni hozzá, és megnyomni rajta egy gombot. A bemutató alapján az Xbox One villámgyorsan reagál a beszédparancsokra: elég azt mondani a konzolnak, hogy "Xbox, tévé", és a játékról azonnal átvált a legutolsó csatornára. Azt még nem tudni, hogy a beszédfelismerő elérhető lesz-e magyar nyelven, és persze az is kérdéses, hogy a magyar felhasználók számára internetes tévéműsorok vagy filmek hozzáférhetők lesznek-e.

Forrás: XBox
Az Xbox 360 utódja az Xbox One

Ugyanilyen módon akár filmnézés közben meg lehet nyitni rajta az Internet Explorert, amelyben a kereséshez sincs szükség billentyűzetre, mivel az oldalak görgetését a Kinect előtt egyszerű kézmozdulatokkal lehet elvégezni, puszta kézzel. Az új Xboxba beépítették a Skype-ot is, amelyen a konzol saját kamerájával videohívásokat is le lehet bonyolítani nem csupán a játékostársakkal, hanem bárkivel, aki használja a nettelefont.

Ugyanilyen játékok vannak PC-re

A konzol bemutatóján többek közt a FIFA focis játék és a Forza Motorsport 5 autószimulátor előzeteseit is bemutatták. Bár a játékok grafikája látványos és tetszetős, hasonló szintet egy ma megvehető, izmosabb - igaz, feltehetően drágább - PC-n is el lehet érni. Az előzetes játékvideók alapján az új és a régi Xbox közötti váltás ahhoz hasonló, mint amikor számítógépen a grafikai extrákat közepesről maximálisra állítjuk át.

A kedd esti bemutatón elég sokszor elhangzott az "exkluzív" szó: a Microsoft előadásai alapján rengeteg olyan játékra érdemes számítani, amely kizárólag Xbox One-ra jelenik meg, a rivális platformokon tehát hiába keresik majd ezeket a játékosok. A világ legnépszerűbb lövöldözős játékának számító Call of Duty új, Ghosts című kiadása ugyan nem csak Xbox One-on fut majd, ám új pályái és más kiegészítői mindig erre a gépre fognak elsőként kijönni - ígéri a fejlesztő. További Xbox One-ra megjelenő játékokat néhány hét múlva, az E3 videojáték-kiállításon fognak elsőként bemutatni. Az Xbox One nem lesz kompatibilis az elődjével, így az arra kiadott játékokhoz továbbra is szükség lesz Xbox 360-ra. Ugyanakkor valószínű, hogy a korábbi játékok áltdolgozott változatát meg lehet majd venni az új modellre is.

Forrás: XBOX ONE
DVD-lejátszónak vagy videónak is nézhetnénk

Az új Xbox bejelentése előtt a világ egyik legismertebb játékfejlesztője, Peter Molyneux a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy nem érdemes hatalmas újdonságot várni a konzolok új generációjától, így az új Xboxtól sem. Molyneux úgy véli, az igazi forradalom az Xbox 360 és a Playstation 3 megjelenésekor, vagyis hét nyolc-éve zajlott le. A jelenleg kapható konzolokkal terjedtek el ugyanis a fejlett online játékszolgáltatások, amelyek a multiplayer játékon kívül a letölthető programokat is elterjesztették.

Egyelőre még nem lehet biztosan tudni, hogy az új Xboxra kiadott játékokat miként lehet majd offline játszani. A Wired információi szerint a fejlesztők egy-egy játék készítésekor választhatnak, hogy akarják-e használni a Microsoft számítási felhőjét, vagy sem. Előbbi esetben a játékhoz szükség lesz internetre is. Egyelőre még az sem teljesen tiszta, hogy a One miként kezeli majd a használt játékokat, erről a Microsoft csak később fog nyilatkozni. Jelenleg semmilyen korlátozás nincs a lemezen megvett játékok használatára, de az új modell esetében elképzelhető, hogy lesz ilyen.

"A Nintendo már egy élőhalott"

Molyneux szerint korábban három óriás, a Microsoft, a Sony és a Nintendo uralta a játékok piacát, mostanra viszont az évente megújuló táblagépek és okostelefonok révén az Apple és a Samsung is nagy riválisok közé sorolható. Bár tavaly a gyártók közül a Nintendo elsőként rukkolt elő új konzollal, a táblagépes vezérlővel megvehető Wii U nem aratott osztatlan sikert. A nagyjából az Xbox 360 grafikai szintjét hozó gépet a világ egyik legnagyobb játékfejlesztő cége, az Electronic Arts (EA) kanadai részlegének egyik vezető fejlesztője nyilvánosan lefikázta a Twitteren. Bob Summerwill szerint a "Wii U egy szar. Gyengébb az Xbox 360-nál, bénák az online szolgáltatásai és az áruháza, a táblagépe pedig bizarr. A Nintendo jelenleg egy élőhalott" - írta a később törölt tweetjében. Nemrég az EA bejelentette, hogy a gyatra eladások miatt a jövőben nem fejleszt idén semmit a Wii U-ra.

Egy gyors PC az új PlayStation is

Míg a PS3 egy egyedi hardverrel szerelt konzol volt, a PS4-et a Sony ugyancsak a PC-kből ismert alkatrészekre építi. Bár a tervezéskor bevetettek a játékélmény fokozását célzó ötleteket, az első bemutatók alapján az új PlayStationre készülő játékok nagyjából olyan grafikai szintet hoznak, mint egy mai csúcs-PC.

Nemrég megépítettünk egy játékok futtatására alkalmas asztali gépet, amelynek végösszege nagyjából háromszázezer forint körül volt. Ez lényegesen drágább a játékkonzolok várható áránál, ám egy ilyen konfiguráció egy sor komoly felhasználási célra is alkalmas.

Forrás: XBOX ONE
Amerikában filmeket és tévéműsorokat is lehet nézni rajta. Még nem tudni, itthon mi várható