Már nem ócska az olcsó okosmobil

mobiltelefonok
Vágólapra másolva!
Már jutányos áron is lehet korrekt mobilt vásárolni: a harminc- és ötvenezer forint körüli áron elvihető modellek közül teszteltük a négy legjobb készüléket.
Vágólapra másolva!

Tavaly nyáron még azt írtuk, hogy már százezer forintos okostelefonnal is lehet villogni. Az idén viszont ötvenezer forint körüli összegért is jól teljesítő készüléket vehet magának a fotózás mellett internetezésre és navigációra vágyó magyar. Négy hasonló árú, nagyon hasonló paraméterekkel rendelkező okostelefont próbáltunk ki.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mit lehet ma kapni legfeljebb ötvenezer forintért? Egy négy col körüli, átlagos felbontású képernyővel felszerelt okostelefont, amit kétmagos, de nem csúcskategóriás processzor hajt. Ebben a kategóriában többnyire a beépített memória sem túl nagy, de ez általában nem okoz gondot, mivel külső memóriakártyával utólag is lehet bővíteni a kapacitást, bár Androidon bizonyos appokat nem lehet memóriakártyára telepíteni. Mindegyik készülékben csak öt megapixeles kamera működik, ezekkel ugyan nem lehet a hagyományos digitális fényképezőgépeket megszégyenítő minőséget elérni, de LED-es villanóikkal kiegészülve még így is elfogadható minőséget nyújtanak.

Huawei Ascend Y300

Egészen elképesztő, de a kínai gyártó mobilját feltöltőkártyával, azaz egyetlen napnyi hűség vállalása nélkül már 32-35 ezer forintért haza lehet vinni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezért szerettük
Ennek ellenére az Y300-as egyáltalán nem tűnik gagyi kivitelűnek, teljesen normálisan össze van szerelve, egyáltalán nem üt el drágább társaitól. Jó pont jár azért, hogy az alacsony ár ellenére nem egy parányi, vagy pocsék felbontású kijelzővel próbálja kiszúrni a vevők szemét a Huawei. A kétmagos lapkának köszönhetően normálisan fut az Android a készüléken, de látványos 3D-játékok futtatását vagy HD-felbontású videók lejátszását ne ettől a telefontól várjuk. Persze ez a cikk összes szereplőjére igaz, az olcsó Huawei pedig semmivel sem marad le drágább társaitól, még az akkumulátoros üzemideje is jó: normál használat mellett egy, takarékosan akár két napot is kibír egy töltéssel, mert nagy kapacitású telepe van.

Ezért nem szerettük
Tapintásra csak egyetlen gyengesége tűnik fel: a kijelzőt hagyományos üveg védi, nem pedig a szuper karcálló, és kényelmesen csúszós Gorilla-glass, így kissé jobban gyűjti az ujjlenyomatokat. Az iPhone 5-höz hasonló formájú készüléken új Android-szoftver fut, de a Huawei saját maga módosította a kezelőfelületet, ezért bizonyos rendszerikonokat nem lehet törölni a kezdőképernyőről, ami elég idegesítő.

Kijelző: 4 col, 800 x 480 pixel (233 ppi)
Processzor: 1 gigahertz, kétmagos
Memória: fél gigabájt
Háttértár: 2 gigabájt (bővíthető)
Kamera: 5 megapixel
Szoftver: Android 4.1
Ár prepaid csomagban: 32 ezer forint
Kártyafüggetlen ár: 40 ezer forinttól

***

Nokia Lumia 620

A Nokia készüléke az egyetlen olyan modell a cikkben vizsgált felhozatalból, ami nem Androidot, hanem Windows Phone 8 szoftvert használ.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezért szerettük
Az egyelőre nem túl elterjedt szoftver nagy előnye, hogy a kevésbé izmos hardveren is elég jól fut, rendkívül ritkán lehet lassulást tapasztalni. A WP8 kezelőfelülete ráadásul olyan tipográfiát és dizájnt használ, hogy a nem csúcskategóriás képernyőkön is nagyon profin néz ki. Maga a készülék is pofás, a cserélhető hátlapok révén a szokásos fekete és fehér színektől is elszakadhat a tulajdonos. Erre a telefonra is le lehet tölteni nem hivatalos Google Maps-klienseket, de a Nokia saját, Here Maps nevű térképszoftverét praktikusabb használni. Ez bizonyos funkciók terén - például a tömegközlekedéssel való útvonaltervezés - jócskán elmarad a keresőcégétől, ám az egész világon netkapcsolat nélkül is használható.

Ezért nem szerettük
Az összes mobil közül a Lumia 620-asnak van a legkisebb képernyője, bár a 4 colos riválisok is csak egy kicsivel nagyobbak nála. A WP8-as platform hátránya a kevesebb elérhető appban rejlik, de mostanra már legalább a legfontosabb feladatokra rendelkezésre áll egy-egy megfelelő program, bár például a Facebook-kliensből még le kellett vadásznunk egy jól használható béta verziót. Ez a készülék a teszt alatt nem volt túl erős akkumulátoros üzemidőben, nagyjából egynapos használatra van hitelesítve. Ez nem is csoda, hiszen csak 1300 milliamperórás akkumulátor dolgozik benne (a riválisok 1700-1900 milliamperórás telepet használnak), ezzel hiába próbálunk takarékoskodni, este mindenképp a töltőn végzi a telefon.

Kijelző: 3,8 col, 800 x 480 pixel (246 ppi)
Processzor: 1 gigahertz, kétmagos
Memória: fél gigabájt
Háttértár: 8 gigabájt (bővíthető)
Kamera: 5 megapixel
Szoftver: Windows Phone 8
Ár prepaid csomagban: 48 ezer forint
Kártyafüggetlen ár: 58 ezer forinttól


***

Sony Xperia J

A Sony kínálata elég erős a középkategóriás szegmensben, az Xperia J ennek a legalján foglal helyet. Ennek megfelelően a dizájnja egyszerűbb drágább társainál, de a mostani összehasonlítás szereplői közül még így sem lóg ki.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezért szerettük
A képernyőt ezen a telefonon Gorilla-üveg védi a karcolásoktól, az összeszerelés minőségére ennél a telefonnál sem lehet panasz. Az akkumulátoros üzemidő elég jó, ha valaki nem nyúzza egész nap a telefont, csak átlagos ideig telefonál, leveleket és híreket olvas, facebookozik, a nap végére csak 70 százalékra merül a készülék.

Ezért nem szerettük
Elég szerencsétlenül helyezték el az Xperia J gombjait: a bekapcsológomb nagyon picike, és a jobb felső sarokban túlságosan közel van a hangerőszabályzó billenőkapcsolójához. Két nap használat után is minduntalan a rossz gombot tapintottam ki. Ebben a készülékben a fényerő automatikus szabályozását biztosító szenzor sincs, ezt célszerű a nyitóképernyőre helyezett virtuális kapcsolóval, widgettel helyettesíteni, ha az utcára lépve szeretnénk jobban láthatóvá tenni az LCD-t. A teszteléshez kölcsönkapott telefonra csak PC-n keresztül lehetett új Android rendszert telepíteni, a készülék önmagát nem tudta frissíteni.

Kijelző: 4 col, 854 x 480 pixel (245 ppi)
Processzor: 1 gigahertz, egymagos
Memória: fél gigabájt
Háttértár: 4 gigabájt
Kamera: 5 megapixel
Szoftver: Android 4.1
Ár prepaid csomagban: 50 ezer forint
Kártyafüggetlen ár: 55-60 ezer forint

***

LG Optimus L5 II

Kissé csajos, de egyáltalán nem kelti olcsó készülék hatását az LG legújabb középkategóriás mobilja, a Nokia Lumia 620-as mellett külsőre ez a telefon is vonzóbb, mint a Sony vagy a Huawei okosmobiljai.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezért szerettük
Ergonómiailag ez a telefon volt a leginkább rendben mind közül: könnyű, jó a fogása, és a gombjai is jó helyen vannak. Ugyan ez a telefon sem a mobil eszközök teljesítménybajnoka, de a 4.1-es Android különösebb megtorpanások nélkül fut rajta. Az akkumulátoros üzemidő is normális az új L5-össel, átlagos, nem kifejezetten intenzív használat mellett a nap végére 60 százalék körüli marad a töltöttség.

Ezért nem szerettük
Az L5 II képernyője hangyányival kisebb felbontású a rivális modelleknél, de a minőségkülönbség alig látható. Ez azért jó hír, mert az L5-ös első generációját még elég rossz minőségű LCD-vel szerelte fel a gyártó. Viszont ebből is kimaradt a kijelző fényerejét szabályozó szenzor, ezért érdemes egy jó nagy widgetet kirakni a nyitóképernyőre, amivel a napfényben könnyen felhúzhatjuk a fényerőt.

Kijelző: 4 col, 800 x 480 pixel (233 ppi)
Processzor: 1 gigahertz, egymagos
Memória: fél gigabájt
Háttértár: 4 gigabájt
Kamera: 5 megapixel
Szoftver: Android 4.1
Ár prepaid csomagban:: 51 ezer forint
Kártyafüggetlen ár: 55 ezer forinttól