Vágólapra másolva!
Közösen vásárolt szuperszámítógépet a NASA űrkutatási hivatal és a Google. A teljesen új elveken alapuló kvantumszámítógépből egyelőre csak két példány létezik.
Vágólapra másolva!

Szupergyors számítógépet vásárolt a NASA-val együtt a Google, hogy számos bonyolult számítást elvégezhessenek. A kvantumfizika működésére épülő processzorral rendelkező gép egy teszt szerint 3600-szor gyorsabb, mint a hagyományos szuperszámítógépek, amelyeket a világ vezető laborjai használnak jelenleg.

A D-Wave nevű kanadai cég által gyártott számítógép második példánya került ezzel részben civil kézbe, az első darabot a Lockheed Martin vásárolta meg, szintén 2013-ban. A Google és a NASA mesterséges intelligencia kísérletekre fogja használni, leginkább a gépek tanulási képességeit szeretnék fejleszteni.

Forrás: D-Wawe
A D-Wave második gépét vette meg a Google és a NASA

A tanuló számítógépek már ma is jelen vannak, elég csak a kereséseket kiegészítő vagy a GPS adatok alapján közlekedési dugót számító algoritmusokra gondolni. A Google szerint a D-Wave gépe olyan bonyolult problémák megoldásán is dolgozhat, mint a klímaváltozás modelljének tökéletesítése, vagy a jobb arc- és hangfelismerő rendszerek építése. (A kvantumszámítógépek által elérhető fejlődésről korábbi cikkünkben írtunk.)

Több, mint egyesek és a nullák

Az adatok tárolásához a hagyományos számítógépek biteket használnak amelyek vagy 0 vagy 1 értékűek lehetnek. A kvantummechanikai alapokon épülő új típusú szupergépek kvantumbitjei azonban egyidejűleg több állapotban is létezhetnek: felvehetik az egy, a nulla értéket, de kerülhetnek szuperpozícióba is, ami azt jelenti, hogy egyszerre egy és nulla értékűek is. A hétköznapi logika számára megfoghatatlan tulajdonságnak komoly következményei vannak: hozzásegíthetnek az olyan összetett matematikai problémák modellezéséhez és megértéséhez, mint az utazó ügynök problémája, vagy a jelenleg bombabiztosnak vélt, netes bankolásban is használt kódok feltörése.

A gyártó szerint minél több változó van jelen egy egyenletben, annál hatékonnyabb a kvantumszámítógép a hagyományos digitáissal szemben. A Google és a NASA által megvásárolt gép jelenleg 512 qbitet kezel, amelyet a vásárlók reményei szerint legkésőbb két éven belül 2048-ra növelhetnek. Sem a gépet megvásárló cégek, sem a D-Wave nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe került a szinte teljesen egyedülálló szupergép.