Vágólapra másolva!
Több, mint tíz éve létezik az a technológia, amely segítene megelőzni a barkácsbaleseteket. A feltalálónak saját gépgyárat kellett indítania, mert a nagy cégek nem akarták megvenni a találmányát.
Vágólapra másolva!

A bőr elektromos vezető tulajdonságát használja ki az az amerikai fejlesztés, ami képes öt ezredmásodperc alatt megállítani egy körfűrészt. Stephen Gass SawStop nevű szerkezete a fűrész pengéjébe vezet áramot, aminek feszültségét folyamatosan ellenőrzik. Amint feszültségingadozás lép fel a mechanika egy féket tol a penge útjába, azonnal megállítva és visszahúzva azt, a gyártó szerint mindez tízszer gyorsabban történik, mint egy autó légzsákjának kinyílása.

A SawStop már 2002 óta létezik, ám még egyik nagy szerszámgépekkel foglalkozó cég sem licenszelte a technológiát. Stephen Gass állítása szerint több gyártót is megkeresett, de elutasító válaszokat kapott, a legtöbben a megnövekedett költségek miatt aggódtak, féltve piaci pozíciójukat. Végül Gass úgy döntött saját szerszámgépeket készít az általa fejlesztett balesetvédelmi rendszerrel, 2004-ben piacra dobva a gépet.

A balesetvédelmi eszköz működési elve rendkívül egyszerű, ám van néhány hátulütője is. A fűrésszel csak szigetelő tulajdonságú anyagokat lehet vágni, mint például a fa. Amennyiben azonban a penge vezető tulajdonságú anyaggal találkozik - ilyen a fém és a nedves fa is - automatikusan blokkol. A fékként használt alumíniumék és a penge természetesen tönkremegy egy vészleállítás során, ám ez nem tűnik nagy árnak, ha a biztonságról van szó. A fék és a hozzátartozó patron gyorsan és kényelmesen cserélhető, akárcsak a penge, így elvileg egy leállás után pár perccel folytatódhat a munka.