Húszéves magyar diák győzelme Arizonában

Papp Gergely, az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) verseny harmadik helyezettje
Vágólapra másolva!
Harmadik helyezést ért el az Intel chipgyártó cég International Science and Engineering Fair (ISEF) nevű, Arizonában megrendezett versenyén a szegedi Papp Gergely  az általa tervezett, újfajta kialakítású hangszóróval.
Vágólapra másolva!

A húszéves diák az arizonai Phoenixben megrendezett versenyen a "Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró" című munkájával indult. Az általa kifejlesztett újfajta hangszóróval nagyobb érzékenység, csökken a hang torzítása. E révén az új hangszóróval jobb hangminőség és jóval nagyobb hangnyomás érhető el, továbbá a frekvencia átvitele is sokkal szélesebb a szokásosnál. Papp Gergely a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményének tanulója.

Az ISEF-et a középiskolás tudományos versenyek Oscar-díjának tartják. A versenyre több előszűrő után közel 1600 diákot hívtak meg a világ hetven országából, Magyarországról idén egyedül Papp Gergely jutott be a megmérettetésre, amelyen egy kategóriában több nyertest is hirdetnek. A díjjal az elismerés mellé 1000 dolláros jutalom is jár. Cikkünk megjelenése közben a döntő még tart, a győzteseket e percekben hirdetik ki.

Fotó: Vincze Barbara [origo]
Papp Gergely bemutatja az általa tervezett hangszóró felépítését

A világversenyen angolul kellett elmondania a Nobel-díjas ítészeket is tartalmazó zsűrinek, valamint az érdeklődőknek fejlesztésének lényegét. Az ötnapos esemény során több cégtől is felkeresték és érdeklődtek az általa kifejlesztett technológiai eljárásról.

Gergely 14 éves kora óta foglalkozik hangszórókkal, azóta igyekezett megoldást találni az általa észlelt problémákra, az elmúlt két évben az eddigieknél sokkal intenzívebben. Munkájának szabadalmaztatása folyamatban van. Leérettségizett, a technikusi vizsgáig még egy éve van hátra a középiskolában, utána dönt majd arról, hogy merre menjen tovább. Mint az [origo]-nak elmondta, a Magyar Innovációs Szövetség ösztönző támogatásának köszönheti, hogy kijutott a világversenyre.

Fotó: Vincze Barbara [origo]
Papp Gergely az arizonai díjátadón



(Mivel tudósítónk is a versenyen tartózkodik, Papp Gergellyel készült interjúnkat, melyben találmányáról is mesél, hamarosan olvashatja az [origo]-n. Kiderül egyebek mellett, mi újításának lényege, hány darab hangszórót szedett szét eddig életében és, hogy már az ipari kémek is megtalálták.)