Nézze meg, mire ítélnék a világ másik felén!

Vágólapra másolva!
Az Amnesty International applikációja végigelemzi a facebookos bejegyzéseket, és megmutatja, hétköznapi cselekedeteink alapján a világ melyik országában miért, és mire ítélnének el bárkit.
Vágólapra másolva!

A Trial by Timeline, vagyis "ítélj el a hírfolyamom alapján" címet viselő alkalmazást a nemzetközi jogvédő szervezet új-zélandi ága fejlesztette, de bárki használhatja, aki engedélyt ad az applikáció számára saját facebookos adatainak elemzéséhez.

Szolid életet élő családapa kollégánkat és az extrémitásokat kerülő cikkszerzőt is megkínoznák Burmában azért, mert saját Facebook-fiókkal rendelkeznek. Kuvaitban, Pakisztánban és Afganisztánban valószínűleg az ütletegen kívül börtönbüntetésre is számíthatnának, hiszen a közösségi oldalon nem adtak meg vallást, ateistaként pedig istenkáromlást követnek el.

Kolléganőnk ennél sokkal rosszabbul járna, őt az app vizsgálatai szerint összesen 6 főbűnéért 822 különböző inzultus, többek közt botütéseknek és csonkításnak lenne kitéve a világ 64 országában. Egyebek mellett azért, mert szokott alkoholt inni, másrészt pedig lájkolta egy arab emberi jogi szervezet oldalát.

Forrás: Amnesty International
Ezen a linken érheti el az appot

Ha valaki már évek óta használja a Facebookot, és nem csupán néhány bejegyzés van a hírfolyamában, az elemzés több percet is igénybe vesz, szélsőséges esetben pedig negyedórán át is eltart tesztjeink szerint. Készítői az app révén azt próbálják tudatosítani az internetezőkben, hogy milyen hétköznapi tettekért zárnak a világ más részein börtönbe, vagy kínoznak meg embereket.

Az app futtatásához engedélyt kell adni az Amnesty International alkalmazásnak gyakorlatilag minden, a közösségi oldalon tárolt adathoz való hozzáféréshez, enélkül ugyanis bajosan tudná elvégezni a vizsgálatot. Ha elkészült, az applikáció egy rövid animáción mutatja végig a felhasználó bűneit. A kirótt potenciális ítéleleket utólag egy térképen is meg lehet nézni, bár ez tesztjeink során nem működött tökéletesen, egyes országok egyszerűen nem jelentek meg rajta.