Illegális térkép készült az internetről

Vágólapra másolva!
Egy névtelenségbe burkolódzó hacker csaknem félmilliárd számítógépet fertőzött meg egy vírusokhoz hasonló kóddal csupán azért, hogy az így létrejövő virtuális hálózat segítségével fel tudja térképezni az internetet.
Vágólapra másolva!

Több hónapos kutatás eredményét publikálta a napokban egy névtelen hacker, aki etikailag igencsak vitatható módszerrel készített térképet a világhálóról. A kutató szerint a projekthez 420 millió darab számítógépet fertőzött meg egy olyan kártevőkhöz hasonlóan terjedő programmal, ami a, ami csupán a hálózatba kötött számítógépek válaszidejét tesztelő ping programot futtatta. A térképet alkotó hacker állítása szerint a hálózatot felmérő funkció mellett más célt nem szolgált az általa írt program, így nem zavarta a fertőzött gépeket használók munkáját, és nem terhelt le hálózatokat sem.

Jól látható mikor hol alszanak. forrás: internetcensus2012.bitbucket.org


Bár a térkép rendkívül látványos, egyáltalán nem a világháló teljes állapotát tükrözi, sok számítógép hiányzik róla - de ezt a készítő maga is elismerte. A hacker programja olyan minimális védelemmel rendelkező eszközöket fertőzött meg, amelyeken még az alapértelmezett jelszót sem cserélte ki tulajdonosuk. A szerző szerint elképesztő, hogy hány olyan gépet lehet még mindig találni, amelyek rendszergazda jelszava admin vagy root.

A tanulmány készítője természetesen bűncselekményt követett el, amikor betört a számítógépekre, és azokat saját céljaira felhasználta, nyilván ezért is ragaszkodik ahhoz, hogy nevét eltitkolja. Az indoka egyszerű volt: bevallása szerint azt szerette volna megtudni, hogy egyáltalán lehetséges-e egy ilyen térkép elkészítése, ám a jó szándék sem menthetné meg a börtöntől, ha személyazonossága nyilvánosságra kerülne.

Idővel eltűnhetnek a szürke foltok. internetcensus2012.bitbucket.org


A térkép az egész világon mutatja, hogy honnan, mikor, és milyen mennyiségben csatlakoznak az internetre különböző számítógépek. A különböző szempontok szerint lebontott, és jelmagyarázattal ellátott térképek mellett egy animációt is készített a névtelen kutató, amelyen végigkövethető az internetre kapcsolt gépek számának alakulása napszak szerint. A kutatáshoz szükséges adatgyűjtés 2012 márciusa és decembere között folyt, ezért már valamelyest elavultnak tekinthető, de hasonló mennyiségű adatot eddig még senkinek nem sikerült begyűjtenie, a teljes adatmennyiség kilenc terabájtot tesz ki, amit az érdeklődők akár le is tölthetnek, ha van erre a célra elegendő tárkapacitásuk.

Az adatok nem csupán az eltelt idő miatt lehetnek elavultak, a felmérés számos gépet kihagyott, így nincs információ a Windowst vagy Mac OS X-et futtató számítógépekről, illetve a táblagépekről és okostelefonokról sem. Az egyre olcsóbban és szélesebb körben hozzáférhető technológia hatására pedig rohamosan eltűnhetnek a térképről a sötét foltok, és akár már néhány hónappal később is teljesen más képet kaphat az érdeklődő.