Habkönnyűek és maguktól tisztulnak a jövő ruhái

Vágólapra másolva!
A legkeményebb télben is melegen tartó, pár milliméter vastag kabát, öntisztuló ing, amelyből még a vörösboros marharagu is kijön, és kávét tartalmazó, szagtaszító sportruha. A textilipar új csúcstechnológiás szövetekkel kísérletezik, amelyek könnyebbé tehetik az életet.
Vágólapra másolva!

Háromszázezer dollárt kalapozott össze egy Mac Bishop nevű fiatal amerikai vállalkozó a száz napot mosás nélkül kibíró, gyűrődésálló ingre. Csak a gyűjtés lezárulta után derült ki, hogy a ruha nem tartalmaz soha nem látott technológiai innovációt, egyszerűen csak nagyon jó minőségű gyapjúból készült. A Kickstarter ötletportálon elindított gyűjtés során azt a fontos információt sem közölte Bishop, hogy családja igazgatja a Pendleton Woolen Mills textilipari óriásvállalatot.

Olyan meleg a nanotechnológiás felső, mint egy kötött pulóver Forrás: AFP/Karin Poupee



A Wool&Prince nevű projektet támogatókat nem verte teljesen át Bishop. A száznapos ing olyan finomságú gyapjúból fog készülni, amelyet bolti forgalomban ritkán lehet megtalálni. Az Airloom nevű, az emberi hajnál tízszer vékonyabb, 18 mikron vastagságú szálakból szőtt anyag pedig valóban különleges. Előállításához azonban csak olyan technológiák szükségesek, amelyek jelenleg is rendelkezésére álltak.

Mosni nem is kell, elég kiteregetni

Az öntisztuló ruha nem csak blöff lehet, mert vannak olyan textíliák, amelyek sugárzás hatására valóban képesek megszabadulni a szennyeződéstől. Kezdetben csak olyan anyagok készültek, amelyek ultraibolya sugárzás hatására váltak öntisztulóvá. Mivel a legtöbb háztartásból hiányzik a beépített UV-reflektoros gardróbszekrény, ezért ezek az öntisztuló textilek nem igazán terjedtek el.

Mosni nem is kell a szuperszöveteket, elég kiakasztani őket a napra Forrás: Mike Lacon (Flickr CC-BY-SA)



Két kínai kutató azonban egy olyan szövetet fejlesztett ki, amely a napsütéstől is öntisztulóvá válik. A pamutszálakat nitrogénnel módosított titánoxiddal, valamint ezüst-jodiddal itatják át. A szövet nemcsak antibakteriális hatású, hanem folttaszító is. Ezzel a technológiával valóban le lehetne gyártani azt az inget, amelyet száz napig nem kell mosni, elég kiakasztani a szárítókötélre, hogy süsse a nap.

Az olcsó öntisztuló szövet piacra dobásáért többen versenyeznek. A csúcstechnológiás textilipar egyik központjának számító Tajvanban működő Singtex nevű cég a kávészemcséket tartalmazó kompozit poliészterszövetben látja a jövő sportruháinak alapanyagát. A műszálas anyag elkészítéséhez nem kell friss őrölt kávé, megfelel az is, amit egyszer már lefőztek. A szövet sem árasztja magából a kávéillatot, gyártás közben kivonják a kávéból az illatot adó összes anyagot, csak porózus szerkezetű, a szagokat, nedvességet megkötő nanorészecskék maradnak. A cég tárgyalásokat folytat a Hugo Boss és a Timberland divatcégekkel, és az is lehet, hogy hamarosan a Liverpool focicsapata is a szuperanyagból készült mezben lép pályára.

Kávészemcsék miatt marad illatos a jövő sportruhája

Aki a kísérleti kávés szövetben nem bízik, sportolóknak gyártott ezüstionos ruhadarabokat vehet (jellemzően zoknikat és talpbetéteket), amelyek szintén antibakteriális és szagűző hatásúak. Az ezüst antibakteriális hatását évszázadok óta ismeri az emberiség. A szövetekben való használathoz azonban a nanotechnológia sikereire volt szükség. A szövetben található szemcsék mérete 1 és 100 nanométer közé esik. Ez azért jobb, mint például az ezüstszálak alkalmazása, mert a milliónyi szemcse felülete sokkal nagyobb, mint egy egybefüggő testé lenne, így nagyobb felületen képes hatni az anyag.

Az UV-sugárzástól is véd a szuperpóló

A bőrrákot okozó UVA és UVB sugárzás ellen könnyen lehet védekezni. Általában véve minél sűrűbb szövésű és sötétebb színű egy anyag, annál többet fog fel a káros sugárzásból. Ezek alapján a vastag, indigókékre festett farmerdzseki vagy az egész testet fedő neoprén búvárruha a legbiztonságosabb nyári viselet. A nap sugarait elnyelő anyagokkal az a probléma, hogy a viselőjüknek folyamatosan melege van. A hőguta pedig legalább annyira rossz, mint a leégés.

Több olyan szabadalmaztatott szövet van azonban a piacon, amely egyszerre képes levegőzni és elnyelni a káros ultraibolya sugarakat. A szövetet alkotó szálak titánoxiddal vagy cinkoxiddal vannak átitatva. Ez a két anyag a naptejeknek is gyakori összetevője, mert nagy a törésmutatója, és magas az UV-elnyelő képessége.

Aerogél kerül a sídzsekibe

A legtöbb csúcstechnológiás anyag először a profi túraruhákban vagy a katonák felszerelésében tűnik fel. Ilyen volt például a túrakabátok népszerű alapanyaga, a lélegző Gore-Tex nevű szövet, vagy a motorosruhákból és hátizsákokból ismert szakadásbiztos Cordura.

A kilencvenes és kétezres évek találmányai várhatóan a szilíciumalapú aerogélekkel járulnak hozzá a jövő sportruháihoz. A kimagaslóan jó szigetelőképességű anyagnak köszönhetően eltűnhetnek a pufidzsekik: a 6,5 milliméter vastagságú aerogél olyan hőszigetelést biztosít, mint egy tizenöt centiméter vastag üveggyapot réteg. Az új anyag felhasználása a sportruhák súlyára is kedvező hatással lesz: a szuperanyag egy köbmétere csupán tíz kilogrammot nyom.

Harminc perc alatt olvasztotta meg az aerogél szigetelőre helyezett csokit a forrasztólámpa


A Hanesbrands nevű cég 2010-ben egy Mount Everest expedíción már tesztelte aerogél felhasználásával készült kabátját. Az alig 3 milliméter vastag szigetelőanyag bőven elégnek bizonyult a mínusz negyven fokos hideggel szemben. Aerogél szigetelésű kabátot még nem találtunk a hazai sportboltokban, a vadászcsizmák közül azonban már van olyan, amelynek a talpába a szuperanyagot is beépítették.

Semmi különleges nincs az évtizedes pulóverben

Nem csak a finom gyapjúval kampányoló Wool&Prince döntött úgy, hogy az ismert anyagokhoz kell visszanyúlni. A Kickstarteren gyűjtött komoly tőkét a Flint and Tinder nevű cég, amely egy évtizeden keresztül viselhető kapucnis pulóvert ígért a támogatóinak. A cég alapítói a mesterségbeli tudásra építenek: jó alapanyagot választanak, vékony cérnával varrják meg a pulóvert, hogy ne károsodjon az anyag, és a nagy igénybevételnek kitett részeken dupla vagy tripla varrást alkalmaznak. A tízéves garanciaidő alatt nem tervezik cserélni a ruhadarabokat, azonban minden eladott pulóvert ingyen javítanak, ha elszakad, felfeslik vagy elromlik a cipzár.

A drágább és igényesebb varrás jobban ellenáll az időnek Forrás: Flint and Tinder


A békebeli igényességgel elkészített, jó anyagból készült pulóver terve szinte anakronisztikusnak hat ma. A felfeslést késleltető dupla és tripla varrások azonban megjelenhetnek a drága sportdzsekiken és a mosást nem igénylő ingeken is, hiszen rosszul venné ki magát, ha a méregdrága, csúcstechnológiás ruhák a varrás mentén szakadnának végig használat közben.