Anyahajóról szállt fel a robotrepülő

Az amerikai haditengerészet által közreadott képen első próbarepülésére indul az X-47B robotrepülőgép az Atlanti-óceánon, Virginia partjai előtt hajózó George H.W. Bush amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó fedélzetéről
Vágólapra másolva!
A világon elsőként képes a nagy méretű harci gépek közül egy anyahajóról is képes felszállni az amerikai fejlesztésű X-47B robotrepülőgép. Az ezen való landolás még túlságosan nehéz manőver a drónnak.
Vágólapra másolva!

Az X-47B robotrepülőgép az Atlanti-óceánon, Virginia partjai előtt hajózó George H.W. Bush amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó fedélzetéről, kedden, helyi idő szerint nem sokkal délelőtt fél tizenkettőkor indult próbarepülésre. Az emberi pilóta vezette harci repülőgépekkel azonos méretű X-47B az első robotrepülőgép a világon, amely repülőgép-hordozók fedélzetéről képes felszállni.

Forrás: MTI/EPA/Amerikai haditengerészet/Joshua Horton
Az X-47B felszállása a Bush repülőgép-hordozóról

Ez a lehetőség azért jelent áttörést a drónok történetében, mert a repülőgép-hordozókról való bevethetőség jelentősen kiterjeszti ezek alkalmazását. E képesség révén ugyanis kiépített repülőterektől távoli missziókban is részt vehetnek a robotrepülők, és Egyesült Államoknak nem kell más országok támaszpontjainak használatához külön engedélyért folyamodnia bevetésükhöz - írja a Wired amerikai technológiai lap hírportálja.

Forrás: Amerikai haditengerészet
A robotrepülő próbarepülés közben

Ennek megvalósulásához azonban még arra is szükség van, hogy a pilóta nélküli repülő landolni is tudjon egy anyahajón. Ez azonban még olyan komplikált manőver, amelyet egyelőre még a több mint 800 millió dolláros költséggel kifejlesztett X-47B drónok sem képesek elvégezni. A próbarepülés során a Bush repülőgép-hordozóról felszállt, Salty Dog 502 hívójelű drón is a szárazföldön landolt egy marylandi repülőtéren 65 percnyi repülés után. Bár az X-47B önálló repülésre képes, a keddi próbarepülését emberi távfelügyelet mellett végezve.

Forrás: MTI/EPA/Amerikai haditengerészet/Joshua Horton
Bevetésen kívül felhajtható a drón szárnya

Az amerikai haditengerészetnek jelenleg két darab X-47B robotrepülőgépe van, amelyeket az amerikai Northrop Grumman cég épített. A külsőre leginkább a lopakodó repülőgépre hasonló drón földi tároláshoz behajtható szárnyainak fesztávolsága 18 méter, akár 12 ezer méteres magasságban is tud repülni közel hangsebességgel, hatótávja pedig közel négyezer kilométer.

Nézze meg a felszálló drónt!