A Facebook miatt nehezebb szakítani

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók szerint a közösségi oldalon fennmaradó digitális emlékek nehezítik a szakítás feldolgozását: a közös fotók és videók újra és újra felbukkannak a számítógépen és az okostelefonon is.
Vágólapra másolva!

A University of California Santa Cruz pszichológiaprofesszora, Steve Whittaker és munkatársainak vizsgálatai szerint a Facebook felhasználói hatalmas mennyiségű digitális emléket halmoznak fel. A közösségi oldalon nem csak a közös fotók, videók, és egymásnak küldött üzenetek maradnak meg, de például az emberek párjával megosztott zenék is.

Ez a hatalmas digitális emléktömeg ugyan elősegíti az évekkel későbbi nosztalgiázást, ám egy szakítás feldolgozását jelentősen megnehezíti az amerikai kutatók vizsgálatai szerint. A Facebookon ugyanis a közös fotók újra és újra emlékeztetik a feleket a korábbi kapcsolatra, és a hosszas üzenetváltások is megmaradnak a számítási felhőben. A közösségi oldalak megjelenése előtt az embereknek nem kellett ennyire intenzíven szembesülniük a múltbéli kellemetlen emlékekkel.

Az egyik töröl, a másik megtart mindent

A kutatók 24 tesztalanyt kérdeztek ki arról, miként dolgozzák fel a kibertérben kapcsolataik megszűnését. A 19 és 34 éves korú emberek közül tizenketten nyilatkoztak úgy, hogy minden exükkel kapcsolatos adatot. Nyolcan arról számoltak be, hogy minden emléket megőriznek, négyen pedig csak szelektíven törölnek bizonyos digitális emlékeket.

Whittaker szerint egyes felhasználók szeretnék már elfelejteni a korábbi kapcsolatukat, de szélsőséges mértékben képesek ellenállni a közös emlékek kitörlésének. A "kitörlők" közül is sokan megbánták utólag, hogy minden közös emléket megsemmisítettek - számolt be a Daily Mail című birt napilap. A kutatók szerint a digitális emlékeket megőrzők számára tovább tartott feldolgozni a szakítást az adatokat törlőknél.

Állapota: egyedülálló

A megkérdezett felhasználók közül csak néhányan törölték, vagy blokkolták teljesen a közösségi oldalon a kapcsolatból kiszálló ismerőseiket. A közösségi médiában a legnehezebb feladatnak a megkérdezett felhasználók azt tartották, amikor kapcsolati állapotukat kell "kapcsolatban"-ról "egyedülálló"-ra állítaniuk.

A kutatók szerint az is problémát jelent, hogy ha a közös fotót a pár másik tagja töltötte fel, akkor a rendszer nem engedi azt törölni, az azon lévő egyik félnek csupán arra van lehetősége, hogy saját maga felcímkézését eltüntesse a felvételről, így azt eltüntesse saját hírfolyamából. Ezt azonban csak egyesével lehet elvégezni a fotóknál.