Nem tudják törölni a netről a 3D-nyomtatható fegyvert

Vágólapra másolva!
A washingtoni kormány nyomására készítői törölték honlapjukról a világ első olyan működő kézi lőfegyverének számítógépes terveit, amely háromdimenziós nyomtatóval előállítható. Fájlmegosztó oldalakról a fájlokat továbbra is el lehet érni.
Vágólapra másolva!

A hatóságok kérésére megszüntették az adatok nyilvános hozzáférhetőségét - közölte helyi idő szerint csütörtökön a Defense Distributed nevű texasi nonprofit cég. A vállalkozást vezető 25 éves joghallgató és aktivista, Cody Wilson a honlapon közölte, hogy "további döntésig az Egyesült Államok kormánya igényt tart az információk fölötti ellenőrzésre."

Bár a központi honlapról a CAD tervrajzokat törölték, a Pirate Bay torrentszájon és a Mega nevű fájlmegosztó szolgáltatáson továbbra is megtalálhatók a fegyver 3D-nyomtatásához szükséges fájlok.

A Liberator elnevezésű lőfegyver a fém ütőszeg kivételével teljes egészében műanyagból készül. Tizenhat prototípusát ABS-műanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberű fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas. Annak érdekében, hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy körülbelül 170 grammos acéldarab is.