Szuperérzékeket ad egy új maszk

Vágólapra másolva!
Brit főiskolások olyan hallást és látást módosító maszkot készítettek, amellyel érzékszerveinek képességeit terjesztheti ki bárki.
Vágólapra másolva!

A projekttel furcsa módon nem számítástechnikusok, hanem művészek álltak elő, a londoni Royal College of Art diákjai két különböző szerkezetet is bemutattak. Természetesen az érzékszerveket javító eszközök évszázadok óta jelen vannak az emeriség történetében, akár szemüvegről, akár hallókészülékről legyen szó, a brit diákok inkább az érzékelés tudatos módosítására helyezték a hangsúlyt.

Látványos, de nem praktikus Tim Bouckley


A hallást befolyásoló maszk három hangszórót is tartalmaz, a jobb és bal fület letakaró membránok mellett egy harmadik a fogakon keresztül rezgések segítségével a belső fülbe juttatja a hangokat. Az irányított mikrofonnal felvett hangokat egy számítógép segítségével tetszőlegesen szűrheti a felhasználó, kiiktatva a háttérzajt egy beszélgetésből, vagy éppen egy hangszerre koncentrálhat egy koncerten.

Sci-fi-be illő külső Tim Bouckley


A látást módosító szemüveg szintén hasonló elven működik, a kamera által közvetített képet egy számítógépen keresztül futtatva juttatják vissza a szemüveg kijelzőibe, amelynek szűrőit szintén a felhasználó állíthatja be. A gép a bemutató szerint egyelőre a mozgás lekövetésére képes aminek segítségével a különböző mintákat láthatja a szemüveg viselője, akárcsak egy hosszú záridős fotó esetében. A maszk és szemüveg újabb példa arra, hogy a jövőben a technológia már nem csupán az érzékszervek feljavítására, de azok finomhangolására is használható lesz, igaz a Vasember sisakjától még messze jár a tudomány.