Rovarszemmel lát az új digitális kamera

Vágólapra másolva!
Az állatvilágból vették az ihletet amerikai kutatók annak a digitális kamerának a megépítéséhez, amely kibővített látóterével a terepfelderítést és az orvosi beavatkozásokat is forradalmasíthatja.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi fényképezőgépek és kamerák az emberi szem működését utánozzák, azaz a fény egy lencsén halad át, majd egy fényérzékeny felületre vetülve képet alkot, legyen az a retina, film vagy egy szenzor. A rovarok szeme is hasonló elven működik, ám ebben az esetben nem egy lencsén, hanem akár több tízezer apró lencsén is áthatadhat a fény. Az összetett szem segítségével a rovarok sokkal nagyobb szöget beláthatnak és mélységérzékelésük is különböző, szinte minden állandóan fókuszban van számukra.

Meggyző méretű forrás: John Rogers, University of Illinois


Az Illinoisi Egyetem kutatói is a rovarok összetett szemét igyekeztek reprodukálni, amikor egy félgömb alakú ágyra erősítettek egy 180 fényérzékeny diódából és rugalmas lencséből álló szerkezetet. Az így megalkotott lencse 160 fokban lát, szinte végtelen mélységélességgel, igaz felbontása még minimális. Utóbbi azonban csak a lencsék függvénye, amennyiben sikerül többet erősíteni az adott félgömb felületére a képek felbontása is nőhet.

Újfajta képalkotás válik lehetővé forrás: John Rogers, University of Illinois


Mivel a kutatást részben az amerikai hadsereg védelmi fejlesztéseiért felelős DARPA is támogatta nem meglepő, hogy a fejlesztők szerint leginkább információgyűjtésben és felderítésben hozhat áttörést az új összetett lencse. A nagy látószögben mindent élesen a fókuszban tartó képet készítő készülékek azonban nem csak a hadászatban lehetnek hasznosak, endószkópos vizsgálatoknál is kitűnően használhatóak lehetnek a későbbiekben.