Chip védheti a jövő bankjegyeit

Vágólapra másolva!
Új eszköz lehet a hamisítók ellen egy ultravékony azonosítóchip, ami nem csak a papírpénzek, de a szerződések és hivatalos iratok eredetiségét is igazolhatja.
Vágólapra másolva!

A jövő bankjegyeiben már nem vízjel vagy fémszál gondoskodhat a biztonságról, hanem egy apró rádiófrekvenciás azonosítóchip (RFID), amivel akár a bankjegy útját is nyomon lehet követni. A technológia alkalmazásával már korábban is kísérleteztek, ám az eddigi chipek túlságosan nagyok voltak, így vagy kezelhetetlenül vastag papírra volt szükség használatukhoz, vagy egy helyen kidudorodtak a felületből, ami a nyomtatást nehezítette meg.

Nem játékpénz forrás: North Dakota State University


Az Észak-Dakotai Állami Egyetem kutatóinak sikerült egy olyan gyártási eljárást kidolgozni, amivel lényegesen vékonyabb, alig 20 mikron vastagságú azonosítókat készítenek, ez egy átlagos hajszál duplájának felel meg. A chipet egy az egyetemen fejlesztett lézeres eljárással viszik fel, kiiktatva a nyomtatással járó nehézségeket. A kutatók szerint így lényegesen olcsóbb és gyorsabb a gyártás, mint a korábbi próbálkozásoknál.

A most bemutatott megoldásban egyelőre olyan chipeket használnak, amelyek még antenna segítségével közvetítik a rádiójeleket, de már elkészült egy újabb változat, ami a szerkezet fém anyagát használja antennaként. Az ilyen módszerrrel gyártott chip felhasználási területei jelentősen növekednek, hiszen bármilyen fémfelületre felvihetőek lesznek az azonosítók. Így lehet megjelölni hordókat, konténereket de akár számítógépalkatrészeket is, ami lopás ellen védhet, hiszen a chipet csak egy létfontosságú alkatrész eltávolításával együtt lehet kiiktatni.

Az Észak-Dakotai Állami Egyetem kutatói most befektetőket keresnek ahhoz, hogy élesben is kipróbálhassák az eddig laboratóriumokban tesztelt RFID chipeket és gyártási technológiát. Véleményük szerint az azonosítók papírravitele nem csupán a bankjegyeknél, de a különböző hivatalos iratoknál és akár a szerződéseknél is alkalmazható lesz.