Elkészült az első robotlégy

robotlégy
Vágólapra másolva!
Két centiméter hosszú és mindössze 0,08 gramm tömegű robotlegyet fejlesztettek ki a Harvard Egyetem kutatói. Az apró robot ugyan egyelőre csak konnektorról tud működni, ám valóságos repülőakrobata, akár egy virág mozgó szirmaira is le tud szállni.
Vágólapra másolva!

A házilégyre hajazó műrovar két szárnyával másodpercenként 120-at ver, valódi párja ennél tízzel több szárnycsapásra képes. A robotlégy szárnyai 110 fokban nyithatóak, míg az igaziéi akár 120-150 fokig is széttárhatók. A műlégy képes alapvető manőverek végrehajtására, valamint akár egy helyben is tud lebegni a levegőben.

A dolognak egyetlen szépséghibája van, hogy a 19 milliwattos teljesítményt jelenleg csak hálózati áramforrásról tudják biztosítani a kutatók, azaz a robotlégy csak konnektorról tud működni. Kevin Ma harvardi kutató és csapata azonban tervezi saját áramforrásról működőrobotlégy elkészítését is.

Nézze meg a robotlegyet repülés közben!

Az aprócska műrovar már eddig is rengeteg kihívás elég állította fejlesztőit, mivel csak különleges anyagok képesek a szükséges teljesítményt nyújtani a fellépő terhelés mellett. Így a kutatók például olyan anyagból hozták létre az icipici szárnymozgató izmokat, amelyek piezoelektromos tulajdonságokkal bírnak, azaz elektromos feszültség hatására megváltoztatják az alakjukat.

Forrás: Hardvard University

A mesterséges légy villámgyorsan képes elkerülni a veszélyt, és akár egy szélben hajlongó virágon is lehet landolni vele. Ezért nemcsak megfigyelés szempontjából érdekes, de jó alap a miniatűr, repülő robotok létrehozásához is a kutatók szerint.