A Google segít megszerelni a nagyi számítógépét

Vágólapra másolva!
Gépek távvezérlésére is alkalmassá vált a Google videochat szolgáltatása, a Hangouts. A bonyolult telefonos magyarázkodás helyett pár kattintással helyre lehet hozni a messze lakó nagyi gépét.
Vágólapra másolva!

A Hangouts új funkciója különösen azoknak lehet hasznos, akiket gyakran kér meg a rokonság, hogy segítsenek a számítógép megszerelésében. A Hangouts használatához a Google video- és hangkapcsolati kódolómoduljait kell csak telepíteni. A csomag pár másodperc alatt letöltődik, a telepítés pedig egy gomb megnyomásából áll.

Egyértelműen jelzi a program, ha más dolgozik a számítógépen Forrás: [origo]



A gép távirányítását lehetővé tevő szolgáltatás ikonja egyelőre el van rejtve a még több app gomb mögé. Az engedélyezése ennek is pár kattintásból áll. Amennyiben sikerül a telepítés a segítő fél átveheti az irányítást a másik számítógépe felett. A távirányítás olyan esetekben hasznos, amikor túl nehéz lenne elmagyarázni egy-egy javítás módját. Ahelyett, hogy az ember a szüleit vagy nagyszüleit beavatná a windowsos parancssor rejtelmeibe, lefuttathatja helyettük a parancsokat.

Tesztünk során a Google távirányítós funkciója lassúnak bizonyult. Az egérmutató csak kis késéssel reagált arra, amit csináltunk. A hasonló funkciókat kínáló szolgáltatások - például a magyar LogMeIn - hagyományosan gyorsabb munkát tesznek lehetővé. A Google megoldása mellett szól viszont, hogy a cég chatkliensébe van beépítve a távsegítséget lehetővé tevő modul. Azokban a családokban, ahol a Skype helyét átvette a Hangouts, kéznél lévő, hasznos eszköz lehet a távsegítség.