Így mozizhat otthon torrentezés nélkül

vasember
Vágólapra másolva!
Tud-e egy magyar netező úgy filmet nézni, hogy nem tölti le azt illegálisan a hálóról? Kipróbáltuk a legális házimozizást kínáló szolgáltatásokat, és megmutatjuk, miben erős és miben gyenge a Moziaréna, az  HBO Go és az iTunes.
Vágólapra másolva!

"Én csak azért töltöm le torrentről a filmeket, mert nincs legális szolgáltatás, ahol megvehetném." Gyakran hallani ezt a mondatot, így ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen lehetőségei vannak a magyar internetezőnek, ha úgy akar legális forrásból származó filmeket nézni, hogy ehhez ne kelljen semmilyen lemezt vásárolnia.

HBO Go

Tesztjeink alapján az HBO online filmes szolgáltatása a jelenlegi csúcs, amelyet bárki használhat itthon. A filmcsatorna fix havidíja ellenében korlátlanul lehet filmeket nézni az oldalon regisztráció után, de kényelmesen kezelhető az androidos és az iOS-es kliens is. A szolgáltatás komoly hátránya, hogy egyelőre nem lehet külön előfizetni rá - csak a Gót tartalmazó MaxPak filmes csomagra -, ráadásul e sorok írásakor a nagy szolgáltatók közül csak kettő kínálatában érhető el. A szolgáltatás internetes streamként sugározza a filmeket, így netkapcsolat nélkül nem lehet folytatni a mozizást.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Elérhetőség: www.hbogo.hu, a T-Home, az Invitel, a Vidanet és a Tarr ügyfelei számára.
Minimális netkapcsolat a használathoz: 2 megabit/sec.
Hány film érhető el? 1300 órányi műsor, filmek és az HBO saját gyártású sorozatai, dokumentumfilmjei. Hétfőnként kerülnek fel új tartalmak az oldalra.
HD-felbontás? Van.
Extrák: A táblagépen abbahagyott lejátszást ugyanott folytatja a PC-n, egyes műsoroknál választható a magyar szinkron mellett eredeti hangsáv és felirat is. Beállítható gyerekzár is a felnőtteknek szánt filmek blokkolásához.
Kölcsönzési konstrukciók, árak: A szolgáltatást az HBO Maxpak csomagra előfizetők érhetik el online regisztráció után. Az egyes műsorok megtekintéséért a csomag durván 2600-2800 forintos havidíján túl már nem kell semmilyen különdíjat fizetni. Kábeltévés szolgáltatástól függetlenül egyelőre nem lehet külön előfizetni az HBO Góra.
Egyszerre hány eszközről használható? 3 darab: egy számítógép és két mobil eszköz (tablet vagy okostelefon). Új eszköz regisztrálása esetén 4 órát kell várni a használatba vételre.
Platformok: böngésző (Silverlight), iOS, Android.

***

Moziaréna

Az HBO szolgáltatásával ellentétben a Telekom internetes tékáját már nemcsak a szolgáltató ügyfelei, hanem bárki igénybe veheti, ha rendelkezik online fizetésre alkalmas bankkártyával. A téka a társaság magenta és fehér színeit viseli, és mivel a lejátszóban a filmben való tekerés mellett csak a hangerőt tudja állítani a felhasználó, illetve teljes képernyőre válthat, kezelése sem bonyolult. Egyedül az okoz némi kényelmetlenséget, hogy kizárólag PC-ről és Androidról lehet kölcsönzést indítani, iOS alatt nem, bár a már kivett filmeket Apple-eszközön is meg lehet nézni. Netkapcsolat nélkül a Moziarénát sem lehet használni, mivel ez is streaming megoldást használ.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Elérhetőség: www.moziarena.hu Az oldalra bárki regisztrálhat Magyarországról, ha tud online fizetni bankkártyával a kölcsönzésekért, vagy a Magyar Telekom ügyfele (utóbbi esetben a havi számlával is kiegyenlíthetők a költségek).
Minimális netkapcsolat a használathoz: 0,6 megabit/s.
Hány film érhető el? Több mint ezer.
HD-felbontás? Nincs.
Extrák: A kedvenc filmeket külön listára el lehet menteni, időnként ingyenes filmnézési akciókat hirdetnek.
Kölcsönzési konstrukciók, árak: egy film kölcsönzése 24 órára 500-600 forint, de időnként ingyen is meg lehet nézni egy-egy filmet, szerda esténként 450 forint az akciós díj.
Hány eszközről használható? Egyszerre két eszközön lehet aktiválva a szolgáltatás PC, táblagép és okostelefon közül. Az eszközöket belépéskor lehet regisztrálni, egy régi eszköz törlése és egy új beiktatása között pár órát várni kell.
Platformok: böngésző (Silverlight-alapú saját bővítménnyel), iOS, Android.

***


Apple iTunes
Az iTunes elsősorban az Apple zeneboltjaként ismert, pedig appokat és filmeket is el lehet érni benne. A magyar szinkronos alkotások száma egyelőre csekély, a kínálat főként angol nyelvűekből áll. Sajnos nincs lehetőség a szinkronos filmek szűrésére, ezeket legfeljebb a címeikről ismerhetjük fel. A filmkölcsönzőt iPadről, iPhone-ról, illetve számítógépen iTunes lejátszóprogramról lehet elérni. Az Apple esetében nem streaming megoldást alkalmaznak, ezért a kölcsönzés érvényessége alatt akár a buszon ülve is lehet nézni offline a filmeket akár egy iPod Touchon is. Viszont egyes filmeket még Blu-rayen is olcsóbban meg lehet venni, mint az iTuneson.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Minimális netkapcsolat a használathoz: mivel letölthetők a filmek, szinte bármilyen, ha türelmes a felhasználó.
Elérhetőség: Az iTunest bárki használhatja, aki online fizetésre alkalmas bankkártyával rendelkezik.
Hány film érhető el? Nincs adat.
HD-felbontás? Van.
Extrák: A korábban már megvett tartalmak bármikor újra letölthetőek az iTunesból akárhányszor, kivéve, ha joglejárat vagy egyéb okok miatt az adott mű kikerült a kínálatból.
Kölcsönzési konstrukciók, árak: kölcsönözni és vásárolni egyaránt lehet, az előbbi 48 órára szól, és 3-8 euróba, vagyis 900-2400 forintba kerül filmtől és felbontástól (SD vagy HD) függően. A megvásárolható filmek ára 3-tól 17 euróig terjed, ez 900 és 5000 forint körüli összegnek felel meg. Egyes alkotásokat csak kölcsönözni, másokat csak megvásárolni lehet.
Hány eszközről használható? A megvásárolt tartalmak Apple-fiókhoz kötődnek, ami összesen 5 eszköz használatát teszi lehetővé, ez vegyesen lehet PC, Mac, iPad vagy iPhone is.
Platformok: iOS, Mac, Windows.

***

A magyar piacot kiszolgáló három online filmes szolgáltatások között a streaming megoldást használók dominálnak: az HBO Go és a Moziaréna egyaránt valós időben sugárzott, nem pedig letölthető filmeket kínál, ez utóbbi az iTunes reszortja. A legújabb sorozatepizódokat ingyen, a teljes évadokat díjért kínáló amerikai Hulu.com, vagy a Netflix internetes tékához hasonlóan óriási választékot kínáló szolgáltatást itthon még nem lehet elérni. Ez azt eredményezi, hogy bár a sikerfilmekért már nem kell feltétlenül moziba vagy boltba elmenni, a nem tömegfilmekre vágyó magyar néző még nem tudja legális szolgáltatásokkal kielégíteni a vágyait.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.