Mozgó autóból támadták az internetet

Vágólapra másolva!
Saját kis hackerlaboratóriumot épített ki furgonjának rakterében az a holland férfi, akit a múlt héten az internet globális működését megzavaró, korábbi támadás kapcsán vettek őrizetbe Spanyolországban.
Vágólapra másolva!

Bár a hatóságok csak a 35 éves férfi monogramját ("SK") hozták nyilvánosságra, sajtóértesülések szerint a letartóztatott férfi a Cyberbunker nevű tárhelyszolgáltató tulajdonosa. A hatóságok gyanúja szerint ez a társaság áll annak a márciusi kibertámadásnak a hátterében, amely az internetes levélszemét ellen küzdő Spamhaus cég rendszereit érte. Bár elvileg a kibertámadás csak a spammerek feketelistáját üzemeltető társaság rendszereit célozta, végül teljesen vétlen rendszerek lelassulását is eredményezte.

Saját hackermobilja volt a támadónak

A férfit a BBC értesülései szerint a holland, német, brit és amerikai hatóságok közreműködésével a spanyol rendőrség tartóztatta le a Barcelonától húsz kilométerre fekvő Granollersben.

A rendőrségi vizsgálatok szerint SK egy olyan átalakított furgonnal rendelkezett, amely alkalmas volt arra, hogy akár mozgása közben is kibertámadásokat hajtsanak végre belőle. A mobil irodának berendezett autót számos olyan antennával is felszerelték, amely kifejezetten wifihálózatok szkennelésére és azokhoz való csatlakozásra alkalmas.

A Techworld hírportál információi szerint a furgon belsejében számos hálózati eszköz, laptopok, és egy Mac Mini számítógép is megtalálható volt, de a rendőrök a NATO nevét viselő bélyegzőket is lefoglaltak. A kibertámadás elkövetésével vádolt férfit várhatóan hamarosan kiadják a holland hatóságoknak.