Léghajót vetnek be a drogcsempészek ellen

Vágólapra másolva!
Hatszáz méteres magasságból figyeli a drogcsempész hajókat az amerikai partiőrség egy hatalmas héliumos léghajó segítségével.
Vágólapra másolva!

A hadászati felhasználás mellett számos drón áll az amerikai rendfenntartó erők szolgálatában is. Bár az ország területén való használat pontos feltételeit egyelőre még nem dolgozták ki, az országhatárok védelmére és ellenőrzésére már régóta vetnek be Predatorokat, ám most először állítanak rendszerbe léghajókat is.

A drogtól is védi amerikát a TIF-25K forrás: ravenaerostar.com


Az Egyesült Államok haditengerészetével együttműködő partiőrség a jövőben léghajók segítségével fog kábítószercsempészekre vadászni a Karib-tengeren helikopterek és repülőgépek helyett. Az új eszközre leginkább azért van szükség, mert a gyors csónakokkal közlekedő csempészek a nagyobb gépek motorjainak hallatán azonnal a tengerbe dobják rakományukat, így téve lehetetlenné letartóztatásukat.

Az Aerostar által gyártott TIF-25k jelű héliumtöltetű aerosztát hatszáz méter magasan lebegve fogja figyelni a tengert, radarjai és kamerái segítségével pedig a hajón tartózokdó személyzet akár 25 kilométeres távolságból is azonosítai tudja a nagyobb hajókat, elég időt hagyva arra, hogy esetleges elfogásukra felkészüljenek.

Kézből indul a Puma RQ-20 Wikipedia


A távolból kiszemelt gyanús hajókat egy jóval kisebb, akár kézből a fedélzetről elindítható drón segítségével vizsgálják meg jobban. A felderítéshez használt Puma RQ-20 drón 15 kilométeres hatótávolságával könnyen megközelítheti a léghajó által megjelölt célpontokat, és csendes elektromos motorjának köszönhetően sokkal nehezebben fedezhető fel, mint nagyobb társai. Az amerikai hatóságok nem csak a hatékonyság növelése miatt fordultak az új technológiák irányába, a legutóbbi költségvetési megszorítások miatt takarékoskodni kényszerülnek.