Megépült a rajzfilmes csodagép

goldberg gép
Vágólapra másolva!
Tudja, mi az a Goldberg-szerkezet? Hát az a túlbonyolított masina, amely leginkább a rajzfilmekből ismert: ilyen fegyvereket vet be például a prérifarkas a gyalogkakukk ellen. A Millenárison a valóságban is megépítettek ilyen gépeket, nézze meg őket videónkon működés közben!
Vágólapra másolva!

A Goldberg-szerkezeteket mindenki ismeri, még ha nem is feltétlenül ezen a néven. A rajzfilmben ilyen szerkezettel próbálja meg Tom elkapni Jerryt, az egeret, és többnyire ilyen gép a prérifarkas titkos terve a gyalogkakukk ellen. A gépek nem egy villamosmérnök vagy egy feltaláló nevét őrzik, hanem egy amerikai karikaturistáét, Rube Goldbergét, aki először rajzolt szükségtelenül bonyolult szerkezeteket. A találmánya túlélte a rajzolót, a képregényekből a rajzfilmekbe, onnan pedig a valóságba költözött tovább az ötlete. Az első magyar Goldberg-építőversenyen jártunk.

Nézze meg, hogyan működnek az őrült módon túlbonyolított magyar gépek!

A Millenárison megrendezett eseményen könnyített szabályok voltak érvényben: a gépekbe bele lehetett nyúlni, ha megakadtak, és kézzel be kellett segíteni nekik, az a pontszámok tíz százalékának elvesztésével járt. Még így is láttunk bőven száz pont felett teljesítő, még a Tom és Jerry rajzfilmekben látott nagyon komplex gépeket is messze leköröző masinákat működés közben, videónkon ezeket működés közben meg is lehet tekinteni.

A rendezvény levegőjében vibrált a feszültség: minden csapat próbálta tuningolgatni a gépét, kiküszöbölni a nem működő részeket. Nem állt rendelkezésükre azonban a mérnökök hagyományos eszköze: a hibás részek kiszerelése, leegyszerűsítése: hiszen egy Goldberg-gépnek pont a bonyolultság a lényege. Azt is elvárják tőle, hogy üzembiztosan működjön, a golyó mindig meglökje a játékautót, amely benyomja majd a kapcsolót, de a lényeg a komplexitás.

Nemzeti bajnoksága is van

Az Egyesült Államokban a nyolcvanas évek vége óta rendeznek versenyeket Goldberg-gépek építői számára. Az elsőn még csak egy tubusból kellett fogkrémet kinyomnia a masinának, de hamar eldurvultak a kihívások. A 2010-esnek már egy kézbe kellett megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítő krémet nyomnia, a tavalyi bajnokságon indulóknak pedig előbb fel kellett fújniuk egy lufit, majd ki kellett pukkasztani.

Videoklipben is debütált már Goldberg-gép

Goldberg-gépeket nem csak versenyszerűen lehet építeni. Például a fenti Ok Go című klip bonyolult szerkezete csak a sztorit adja a dalhoz.

Itthon elmaradt a diadal

Leírni is rossz, de a magyar Guinness-rekord elmaradt, a tervezők túlbonyolították a gépeket. Bár mindkét versenyző masina jócskán meghaladta volna a mostani rekorder háromszázas lépésszámát, ám elakadtak az első tucatnyi lépés valamelyikénél.

A mérnökök játszótere nevű gépépítő verseny mégsem volt csalódás. A kisebb száz-kétszáz lépéses gépek példásan teljesítettek. Égett a damil, pattogtak az egérfogók, rotorként pörögtek a spirál alakú pályára állított rudak. És ha a rekord elmaradt is, győztest sikerült hirdetni, az egyetemisták pedig valószínűleg jövőre is megpróbálják megépíteni a háromszáznál is több lépést tudó gépet.