Kitalálja a korunkat egy weboldal

Vágólapra másolva!
Néhány egérkattintásból kitalálja egy weboldal, hogy a számítógép előtt ülő felhasználó hány éves. Az oldal nem csak az egerészés pontosságára figyel, hatvan egyéb tényező is elárulja a korunkat.
Vágólapra másolva!

A Harvardi egyetem egyik kutatója állította össze azt a tíz tesztsorból álló weboldalt, ami nagyon pontosan meg tudja tippelni a felhasználó korát. A becsléshez csupán arra van szükség, hogy piros körökre kattingassunk a képernyőn. Az oldal időnként nagyon lelassul, ilyenkor az újratöltés segíthet.

Mindig a piros kört kell célozni, ennyiből áll a játék Forrás: [origo]



Az oldal nem csak a kattintások sebességét és pontosságát veszi figyelembe. Méri azt is, hogy milyen sebességgel húztuk az egérmutatót, milyen pályát írt le a kurzor, és azt is, hogy mennyi idő telt el a piros kör megjelenése és az egér megmozdítása között. A kísérlet pontossága nagyban függ attól, hogy milyen eszköz van a felhasználó keze ügyében. Jól beállított egérrel nagyon pontosnak találtuk a harvardi kísérletet. Az internetes beszámolók szerint azonban a tapipad és a Lenovo gépek mikrojoystickjának használata "öregíti" a felhasználót. A teszt nem működik tableteken és okostelefonokon, hagyományos PC szükséges hozzá.

A kísérlet célja annak a felmérése, hogy az öregedéssel hogyan változnak meg a számítógéphasználati képességek. A mérés eredményeit az idősek számára is kényelmes felületeket tervezésében lehet felhasználni.