Új legális funkciót kap a Bittorrent

Vágólapra másolva!
Személyes fájlmásoló megoldást építettek a fájlcserélő hálózatokból ismert Bittorrent technológiára. A szoftver felülete még egy kicsit fapados, viszont akárhány gépen képes rendet tartani.
Vágólapra másolva!

A Bittorrent Sync ugyanazon az elven működik, mint a fájlcseréléshez használt szoftverek, ám arra való, hogy a felhasználók egyszerűen küldjenek egymásnak fájlokat. A telepítés majdnem olyan egyszerű, mint a Dropboxhoz hasonló felhőszolgáltatásoknál. Az egyetlen különbséget az jelenti, hogy az első induláskor a szinkronizálni kínált könyvtárnál egy titkos kulcsot is generálnunk kell, illetve ha rendelkezünk már egy másik gépen generált ilyennel, akkor itt azt megadhatjuk. A különböző kulcsok teszik lehetővé, hogy több gépre letöltsük ugyanazt a könyvtárat. A hálózaton zajló titkos adatforgalomba elvileg nem lehet betekintést nyerni a kulcsok nélkül, illetve azok hiányában más nem töltheti le a fájljainkat.

Egy kulcs mind felett Forrás: [origo]


A Bittorrent Sync kliensében külön lehet szabályozni minden könyvtárhoz vagy akár fájlhoz tartozó jogosultságokat. Meg lehet úgy osztani egy fájlt, hogy a másik gép csak olvashassa azt, de adhatunk teljes hozzáférést is. Ha az utóbbit választjuk, elég egy gépen törölni az adatot, és mindről eltűnik. A titkos kulcsok birtokában adhatunk gépeket a hálózathoz, illetve azokat másoknak elküldve közös megosztott könyvtárakat is létrehozhatunk.

Szabályozható hozzáférés Forrás: [origo]


A rendeszer nem tartalmaz központi szervereket, ezért nem kapnak tárhelyet a felhasználók, és természetesen a hálózatban lévő gépeknek bekapcsolva kell lenniük, hogy a szinkronizáció működhessen. Cserébe a küldhető fájlok méretében sincs megkötés, nincs mennyiségi korlát. A szoftver egyelőre csak Mac, Linux és Windows változatban létezik, az okostelefon alkalmazásokra még várni kell. A kezelőfelület meglehetősen fapados a felhőszolgáltatások klienseihez képest, még a szinkronizációból hátralévő időt sem írja ki.

Fapados, de közérthető Forrás: [origo]


A Sync a felhőtárhelyekkel szemben azok számára lesz hasznos, akik nem szeretnék, ha állományaikat harmadik fél látná és tárolná, és ezért hajlandóak feladni kényelmükből. A Sync tesztelését idén januárban kezdték el a jelentkezők, akiknek ötletei alapján készült el a szerdán megjelent nyilvános, ám még nem végleges változat. A Bittorrent fejlesztői figyelmeztetnek rá, hogy a szoftver egyelőre kísérlet és habár a béta tesztek során 200TB adatot mozgattak segítségével sikeresen, most még senki ne bízza rá létfontosságú adatait. A frissítés folyamatos lesz, így valószínűleg a kezelőfelületen is csiszolnak majd.