Májusban újra lefotóz bennünket a Google

Vágólapra másolva!
Május 13-án újra elindulnak a Google fényképező autói Magyarország útjain, hogy felfrissítsék a Google Térkép panorámakép-adatbázisát. Addig mindenki eldöntheti, hogy csak a füvét nyírja le, vagy meglepetést készít a kamerás autóknak. Aki fürdőgatyában van a kertben, jobb, ha becsukja a kapuját.
Vágólapra másolva!

Április 23-ától Magyarország is elérhető a Google Térképében az Utcakép nézetben. Nemcsak Budapest és nagyobb városaink panorámafotói jelentek meg, hanem az egész ország települései és útjai. Az Utcakép nézet jelenleg 2011-ből és 2012 tavaszáról származó felvételeket tartalmaz, május közepén azonban újra megjelennek a magyar utakon a Google kamerás autói, és új fotókat készítenek a tavaszi városokról - közölte Heal Edina, a cég magyarországi képviseletének vezetője.

Az egész országot be fogják járni a Google-autók Fotó: Mudra László [origo]



A cég előre jelzi, hogy az autók milyen útvonalakat fognak bejárni, ezek listáját a Google.hu/streetview oldalon lehet majd megtekinteni. Az információ birtokában mindenki eldöntheti, hogy kint hagyja-e az autót a ház előtt, lenyírja-e a füvet a kertben, vagy készít-e valami meglepetést a kamerás autónak.

Mindenkinek mást mond az utcafotó

A Street View fotóinak a felhasználása nagyon személyes, minden netező maga dönti el, hogy mit keres a képeken - mondta Ulf Spitzer, a Street View programmenedzsere. Ha ő Budapestre utazna, azt keresné a rakparton, hogy hol lehet sétálni a családjával. Mások számára a bicikliutak fontosak.

Mindenki mást keres a panorámafotókon - mondta Ulf Spitzer Fotó: Mudra László [origo]



Az Utcaképet nem csak a turisták használhatják. Segítség lehet az albérletet keresőknek, de külföldön arra is volt már példa, hogy mentőszolgálatok diszpécserei tájékoztatták a panorámaképek alapján a sofőröket. A panorámaképek hasznossága mellett állt ki dr. Derera Mihály, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke is. A mozgássérültek azt tudják megnézni a szolgáltatás segítségével, hogy az úti céljuk akadálymentesített-e, a járdák padkája meredek vagy rámpásan kialakított, és van-e a cél közelében parkolóhely.

Utólag is törölnek, ha kérik

A Google elhomályosította az arcokat és rendszámokat a magyarországi fotókon, ám ez olvasóink visszajelzése szerint nem sikerült mindig tökéletesen. Az Utcakép felületén azonban bárki jelezheti az egyes képeknél, ha felismerhető arcot vagy egyéb hibát látnak. A cég elbírálja a kérést - szobrok arcát például nem fogják kitörölni, hiába kérik esetleg tömegesen - majd rövid határidővel cselekszik.

A képeken elhomályosítják az emberi arcokat és rendszámokat Fotó: Mudra László [origo]


A fotókról az emberek többnyire hiányoznak. Korábban és a májusban kezdődő újrafotózás során is olyan időszakokban járnak a kamerás autók, amikor kevesen vannak az utcákon. Emiatt kicsit kihaltabbnak tűnik az ország, mint amilyen valójában, ám az adatvédelmi biztos szerint ez garantálja a személyiségi jogok minél kisebb sérelmét.

Fotókból tanul az utcatérkép is

A Google autói legutoljára 2011-ben járták a magyar utakat. Ekkor azonban hivatalosan nem a Street View szolgáltatáshoz fényképezték végig az országot. A cél a Google Térkép adatainak pontosítása volt, amelyhez több forrásból származó térképes adatbázisokat, valamint fotókból kinyert adatokat használtak. A Térkép a panorámafotókról begyűjtött információk alapján tanulta meg az egyes utak sávjait, a közlekedési táblákat és a házszámokat. A panorámafotók kiértékelése mellett a cég a légi fotókból is nyert adatokat. A Budapesti Műszaki Egyetem területén található utak és járdák rendszere így került bele a térképbe.

Egyszer már majdnem lett Street View-nk

A Street View már négy éve elindulhatott volna Magyarországon, ám akkor a wifis adatgyűjtés kapcsán a cég nem szerzett jó pontokat a hazai adatvédőknél. Jóri András, az akkori adatvédelmi biztos ugyan nem állíttatta le a panorámaképek készítését, ám aggályait fejezte ki a nem megfelelőnek tartott képi adatgyűjtés miatt. Ezért végül a Google maga állította le a felvételek további rögzítését. A szolgáltatás mostani elindulásához az adatvédelmi szabályozás módosítása adta a keretet.

A Google Street View-jával szemben a román Norc hasonló utcai panorámaszolgáltatása azért indulhatott el, mert annak működtetői az Európai Unión belül végezték volna az adatok feldolgozását, míg a Google a rögzített fotókat az Egyesült Államokban dolgozta volna át bejárható panorámákká.

Speciális kamerarendszer kell a panorámafotók rögzítéséhez Fotó: Mudra László [origo]

Jóri 2011 nyarán végül rábólintott a Street View hazai indulására, de több feltételhez kötötte: többek közt elvárta a cégtől, hogy egy héttel a fotózás előtt értesítse a lakosságot, illetve tegye lehetővé, hogy az ingatlantulajdonosok már előzetesen is kitilthassák házaik fotóit a rendszerből.

Milliókba került a Google-nak a leskelődés

A Google ügyének nem használt az sem, hogy a Street View-fotózás magyarországi letiltása alatt robbant ki a kamerás autók adatgyűjtési botránya. A panorámafotókat készítő autók 2008 és 2010 között nem csak az utcákat fényképezték, hanem titokban a nyílt wifihálózatokon forgalmazott adatokat is naplózták. A cég így e-mailek részleteihez, a felhasználó által felkeresett honlapok címeihez és jelszavakhoz is hozzájuthatott. A keresőcég szerint az adatgyűjtést egy olyan szoftvermodul végezte, amelyet csak tévedésből telepítettek fel az autókra.

Öt napon belül törölni kell a kínos fotókat

A korábbi adatvédelmi biztost felváltó új hivatal, a Péterfalvi Attila által vezetett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még engedékenyebb lett a Google-lal. A keresőcéghez az idén eljuttatott állásfoglalás már nem írja elő a házak előzetes kitiltásának követelményét. Az adatvédelmi hatóság vezetője a főváros mellett megyeszékhelyek vezetőivel konzultált, és minden település vezetésétől pozitív visszajelzést kapott, mivel egyebek mellett turisztikai szempontból is hasznosnak találják a Street View-t.

Péterfalvi az [origo]-nak korábban elmondta, hogy a Google tájékoztatása szerint az arcok és rendszámok automatikus elhomályosítására a feldolgozás első lépésében sor kerül, ezért alapesetben nem sérülhet az emberek magánszférája. Létezhetnek azonban olyan speciális esetek, amikor ennek ellenére mégis kéri valaki egy róla készült fotó eltávolítását. Ilyen lehet az, ha például valakinek nyitva van a kertkapuja, és a kamera mondjuk fürdőruhában rögzítette a lakókat. Bár arcuk ilyenkor nem látható, a helyszínből adódóan mégis azonosítható a kilétük. Az ilyen érdeksérelmet okozó felvételeket a keresőcégnek elérhetetlenné kell tennie, a felhasználók egyedi képeltávolítási kéréseit pedig 5 munkanapon belül köteles feldolgozni az állásfoglalás értelmében.

Talált valami érdekeset vagy vicceset a magyar Street View-n? Ossza meg velünk a Techbázis Facebook oldalán, vagy küldje el nekünk a [email protected] címre! Köszönjük!