Elindult a Street View Magyarországon

Vágólapra másolva!
A Google Térkép panorámaképes szolgáltatása kedden hajnalban vált elérhetővé országos szinten. Adatvédelmi aggályok miatt mintegy négy évet kellett várni a Street View startjára.
Vágólapra másolva!

A Google Térképen elérhető szolgáltatás az [origo] kedd hajnali vizsgálatai alapján országos lefedettséggel indult el, ezt a szolgáltatás oldalának lefedettségéről tájékoztató oldalról tudtuk megállapítani. A keresőcég hivatalosan kedden reggel jelentette be a szolgáltatás részleteit.

Forrás: [origo]


Országos szinten indult a Street View - itt megnézheti a lefedettséget

A magyar verzióban Utcakép nevet viselő szolgáltatás az utcák virtuális bejárását teszi lehetővé az egérrel 360 fokban körbeforgatható panorámafelvételeken keresztül. A Street View-t a bal felső sarokban lévő, sárga színű emberkére hosszan kattintva lehet elindítani: a figurát az utcák, terek vagy utak megtekinteni kívánt részére kell húzni az egérrel. Táblagépet vagy okostelefont használók az utcák megfelelő pontjára bökve, a képernyő alján megnyíló címmezőből hívhatják elő a Street View panorámákat.

Főként kétéves fotókat tartalmaz

A Google autói utoljára 2011-ben járták a magyar utakat, ezért a panorámaképek is az ország két évvel ezelőtti állapotát tükrözik. A Street View-n például még körbe lehet járni a budapesti Dózsa György út és a Váci út kereszteződésében állt egykori Volga Szállót, amely később Hotel Ibisként működött, amíg tavaly le nem bontották. Próbánk során ennél frissebb panorámákat is találtunk, a Hősök tere közelében például 2012 márciusában készült panorámákat is meg lehet tekinteni.

Ez a képi adatbázis azonban még így is frissebb képeket kínál, mint a román Norc hasonló szolgáltatása, amely zömében 2009-ben készült felvételeket tartalmaz, és nem kínál országos lefedettséget sem.

Forrás: [origo]
Az egykori Volga Szállót már csak a virtuális térben lehet megkerülni

A Street View szolgáltatás eredetileg már 2009-ben elindult volna, de az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András aggályai miatt a cég leállította a fotózást. Nem sokkal később komoly botrányt okozott, hogy kiderült, a cég autói a képek mellett wifihálózatokat is feltérképeznek, és a nem megfelelően konfigurált hálózatok adatforgalmából is tárolnak adatokat.

Könnyített az új adatvédő hatóság

A Google szerint az adatgyűjtés véletlenségből történt, de az eset miatt a magyarországi indulásra sem került sor. Jóri 2011 nyarán végül rábólintott a Street View hazai indulására, de több feltételhez is kötötte: többek közt elvárta a cégtől, hogy egy héttel a fotózás előtt értesítse a lakosságot, illetve tegye lehetővé, hogy az ingatlantulajdonosok már előzetesen is kitilthassák házaik fotóit a rendszerből. Ekkor a Google már útnak indította autóit, amelyek a cég térképének tökéletesítéséhez szükséges adatokat is gyűjtöttek, de később az is kiderült, hogy a begyűjtött nyersanyag akár a Street View beindítására is alkalmas lehet, ha az Magyarországon zöld utat kap.

Forrás: [origo]
Nem csak Budapesten, az egész országban elérhető - itt például a szegedi Dóm tér látható

A korábbi adatvédelmi biztost felváltó új hivatal, a Péterfalvi Attila által vezetett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még engedékenyebb lett a Google-lal. A keresőcéghez az idén eljuttatott állásfoglalás már nem írja elő a házak előzetes kitiltásának követelményét. Az adatvédelmi hatóság vezetője a főváros mellett megyeszékhelyek vezetőivel konzultált, és minden település vezetésétől pozitív visszajelzést kapott, mivel egyebek mellett turisztikai szempontból is hasznosnak találják a Street View-t.

Talált valami érdekeset vagy vicceset a magyar Street View-n? Ossza meg velünk a Techbázis Facebook oldalán, vagy küldje el nekünk a [email protected] címre! Köszönjük!