A pókrobot elől könnyű elfutni

mantis hexapod
Vágólapra másolva!
Gyermekkori álmát valósította meg egy brit fejlesztő, aki egyszemélyes hexapodot fejlesztett azért mert szerinte menő.
Vágólapra másolva!

Matt Denton a Csillagok Háborúja csapatszállító lépegetői óta igyekszik saját lépegetőgépet építeni. Habár cége, a Micromagic Systems fejlesztéseit, már számos filmben használták, ember méretű, funkcionális eszközt most épített először. A hexapodnak nevezett hatlábú robotok terén már jelentős tapasztalata van, 2000 óta fejleszt ilyen eszközöket.

Hasznos és menő forrás: mantisrobot.com


Mantisnak nevezett egyszemélyes hexapod építésébe 2009-ben kezdett bele, a robot 1900 kilogrammot nyom és 2,8 méter magas. A 18 szabadságfokú gép mozgatásához szükséges számításokat egy linuxos számítógép végzi, a kezelő két botkormánnyal és 28 gombbal irányíthatja a Mantist. A hat darab egyenként 130 kilós lábat egy 2,2 literes turbódízel motor hajtja. A robot egyelőre csak 1 kilométeres óránkénti sebességgel tud vánszorogni. Denton célja, hogy a jövőben a sebességet megnöveljék. A talpakkal nem csupán lépni tud a gép, hanem tárgyakat is manipulál. Igaz ujjak hiányában egyelőre csak a tárgyak eltolására és maga felé húzására képes.


A Mantis jelenleg inkább eseményekre bérelhető attrakció, mint használati eszköz. A robotot természetesen mentésre, bombakeresésre és egyéb nehezen járható területek megközelítésére szánják, de Denton bevallja, azért is látott hozzá a megépítéshez, mert nagyon menő egy hatlábú lépegető. A minden területen bevethető lépegető robotok terén a Boston Dynamisc Big Dog nevű fejlesztése eddig a leggyorsabb, de a Micromagic Systems lehet az első cég, amelyik már vezetőt is visz magával.