Így lesz öngyilkos egy mosógép

Vágólapra másolva!
A modern mosógépek már nem ugrálnak centrifugázás közben, pedig a dobjuk ezernél is többször fordul meg egy perc alatt. Egy videóból kiderül, mi történne, ha nem lennének kiegyensúlyozva.
Vágólapra másolva!

A centrifugázás közben ugráló, a faltól elsétáló mosógép a múlté. A modern mosógépek mind rendelkeznek olyan automatikával, amely érzékeli, ha a dob nincs kellően kiegyensúlyozva. A gép ilyenkor leáll, és jó esetben kiírja, hogy mi a baja. Rosszabb esetben csak egy hibakód jelenik meg, és a felhasználó a gépkönyvből vagy az internetről tudja meg, hogy kell még néhány kiló ruhát rakni a két vizes díszpárna mellé.

Egy Aussie50 nevű ausztrál hacker videóján azt is meg lehet nézni, hogy mire képes egy nagy fordulatszámon működő mosógép, ha az összes védelmet kiiktatják belőle. A felvételen látható gépből nem csak a kiegyensúlyozatlan üzemet meggátló elektronikát szerelték ki, hanem mosógépet egy helyben tartó ellensúlyokat is. A videó YouTube-on megtekinthető hosszú verziójában a teljes átalakítás végignézhető. A nagy fordulatszámú centrifugázás és a dobba hajított többkilós súly elvégzi a munka nagy részét: a háromperces videón a mosógép darabokra törik.

A hacker annyival nyugtatja meg a videó alatt a rajongóit, hogy a mosógép üzemképtelen volt. A dobból kiszivárgó víz már korábban tönkretette az elektronikát, így került az Aussie50 játszóterének számító roncstelepre.