Az űrből még látszik az NDK fővárosa

Berlin az űrből
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről lefotózott Berlinben a mai napig jól elkülönülnek az egykori kelet- és nyugatnémet térségek. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a város két oldalán még mindig különböző technológiájú közvilágítás működik.
Vágólapra másolva!

Chris Hadfield kanadai űrhajós, az űrállomás 35. legénységének parancsnoka csütörtökön osztotta meg Facebook-oldalán azt a fotót, amelyet a 360 kilométeres magasságban Föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről rögzített Berlin felett.

Az éjjeli felvételhez fűzött, több ezer felhasználó által megosztott fotóhoz írt kommentárjában Hadfield maga is kifejti, hogy az űrből még mindig jól elkülönül a huszonhárom évvel ezelőtt újraegyesített főváros keleti és nyugati oldala. A nyugati oldalon a fények inkább kékes, hideg árnyalatúak, míg a keleti oldalon a sárgás fények dominálnak.

Forrás: https://www.facebook.com/AstronautChrisHadfield
Az űrhajós Facebook-oldalán nagyobb méretben is megnézheti a Berlinről készült fotót

Ennek az az oka, hogy a két oldalon még a mai napig eltérő közvilágítást használnak: az egykori Nyugat-Berlinben a halogénizzós világítás dominál, míg a keleti részen a sárgás fényű fémgőzlámpákat használják széles körben.

Chris Hadfield egyébként rengeteg fotót tölt fel a közösségi oldalra, néhány héttel ezelőtt Budapestről is hasonló felvételt készített - a magyar fővárosban egyébként ugyancsak a sárgás fények dominálnak éjszaka. Február végén az űrhajós az ISS-ről "szeretett menyének" rokonait, a Török családot is üdvözölte.