Egy vándorsólyom miatt ment el a térerő

vándorsólyom
Vágólapra másolva!
Egy dél-angliai város egyik mobiltornyára vándorsólyom fészkelt, a védett állat biztonsága érdekében az átjátszóállomást ki kellett kapcsolni, ezért a környéken elment a térerő.
Vágólapra másolva!

A brit Vodafone munkatársai néhány nappal ezelőtt kapcsolták ki egy southamptoni bázisállomásukat, mivel a tornyon a világ leggyorsabb ragadozójának tartott vándorsólyom rakott fészket - adta hírül a BBC. Mivel ez a madár védett állat, a fészkét sem mozgathatják a mobilcég munkatársai. Szakértői vélemények szerint a madár és fiókái várhatóan június tájékán hagyják majd el a fészket, amelynek pontos helyét az állat védelme érdekében nem közölték.

A bázisállomás legkapcsolásának köszönhetően a környéken élők közül sokan maradtak mobil térerő nélkül, jelenleg a cég a helyzetet orvosló alternatív megoldások kidolgozásán dolgozik. A BBC-nek nyilatkozó ügyfelek nem is a toronyra fészkelő madár, hanem a szolgáltató lassú reakcióideje miatt háborognak. A természetvédelmi védettséget élvező vándorsólyomból az Egyesült Királyság területén ezernégyszáz pár él, akik általában sziklás területeken szoktak fészkelni. Kiemelt védettsége miatt aki megzavarja a költésben a sólymokat, azokra akár szabadságvesztést is kiróhatnak a helyi hatóságok.

Repülő vándorsólyom (képünk illusztráció) Forrás: Kevin Cole/Wikimedia Commons

Budapesten a vándorsólyom alkalmilag fordul elő; egy Piri névre hallgató tojó éveken keresztül rendszeresen megfigyelhető volt a Szent István-bazilikán, ám ezt a példányt 2005-ben látták utoljára. Ugyanakkor a nagyobb vidéki városokba is gyakran térnek vissza ezek a madarak.

A Madárvilág honlapján lévő térképen Magyarországon fészkelő, napelemes jeladóval felszerelt vándorsólymok útvonalát is követni lehet.