Ujjpercnyi a világ legkisebb fényképezőgépe

Vágólapra másolva!
Spórolásból alkotta meg a világ legkisebb nagylátószögű kameráját egy walesi diák, ám most ötletéből meg is gazdagodhat.
Vágólapra másolva!

A minőség helyett a hangulatra összpontosító alapgépek, és a fényképeket szűrőkkel butító okostelefon-alkalmazások korában már nem feltétlenül a megapixelek száma adja egy-egy kamera vonzerejét. Erre a következtetésre jutott a brit Greg Dash is, amikor úgy döntött, saját maga fogja elkészíti vágyott halszemoptikáját, mivel képtelen volt megfizethető lencsét találni meglévő digitális fényképezőgépéhez.

Kulcstartó méretű Greg Dash


A Little Cyclops nevű fényképező magassága és szélessége csupán kettő és négy centiméter. Képérzékelőjének felbontását a felhasználó 2 és 12 megapixel között maga állíthatja. A házi készítésű lencse 3,5-es fényerejű, 170 fok látószögű. A gép kivitele a lehető legegyszerűbb, nincs rajta semmilyenképernyő, két gombjával exponálni és beállítani lehet, a masina microSD kártyára fényképez és akkumulátora cserélhető. A képeken kívül a gép HD-felbontású videót is tud rögzíteni, illetve képes időzített time-lapse felvételek készítésére is, ahol a képek között 1 másodperc vagy akár 7 nap is eltelhet, beállítástól függően.

Greg Dash a használatot demonstrálja Greg Dash


A walesi Aberyswyth egyetemén tanuló 25 éves feltalálónak eredetileg semmi köze nem volt digitális fényképezőgépek fejlesztéshez, kutatási területe a szélerőművek társadalmi és gazdasági jelentősége. A hobbiként saját magának készített gép azonban felkeltette ismerősei érdeklődését is, végül úgy döntött, eladásra is készít ezer darabot. A különböző fejlesztéseket támogató Indiegogo adománygyűjtő oldalon keresztül rövid időn belül a gyártáshoz szükséges harmincötezer angol font közel dupláját gyűjtötte össze, tervei szerint a kamerák már júniusban a támogatók kezében lesznek.

Divatos torz képet készít Greg Dash


A most összegyűjtött összeget a gépek elkészítésére és diákhitele visszafizetésére használta fel, a honlapon közzétett nyilatkozat szerint nem szándékozik több fényképezőt készíteni. Ennek az állításnak ellentmond, hogy a CNN-nek adott nyilatkozatában már egy következő kameráról beszél, amelyről nem árult el részleteket. A hatalmas érdeklődés valószínűleg arra ösztönzte a fiatal fejlesztőt, hogy beszálljon a versenybe, amiben már nem csak a Leningrádi Optikai Művek gépeinek analóg másolatát, de az azokkal megegyező külsejű digitális gépeket is készítenek a retró- és hangulatfotózás szerelmeseinek.