A Star Trek szupergépét építi a Google

Vágólapra másolva!
A Google mérnökei jó úton haladnak afelé, hogy megépítsék a Star Trek híres központi számítógépét, amelyet csak kérdezni kell, és azonnal megmondja a helyes választ. A billentyűzet és egér nélkül is tökéletesen használható sci-fi komputer megvalósítása a keresőcég fejlesztőinek vágyálma.
Vágólapra másolva!

A keresőcég munkatársainak nagy része sci-fi-rajongó, ezért nem meglepő, ha munkájuk magyarázataként gyakran nyúlnak filmes vagy egyéb popkulturális magyarázathoz: három éve a Google egyik szóvivője a cég fejlesztésére a Star Trek sorozat űrhajóján lévő számítógépet hozta fel példaként. Mostanra az is kiderült, hogy a terv teljesen komoly, a Star Trek-filmek számítógépét tekintik a Google-nél a tökéletes keresőnek - írja a Slate című online magazin.

Ráhajtanak a konkrét válaszokra

A Google keresőjének jelenlegi működése még számos ponton hagy kívánnivalót maga után a fejlesztői szerint. A helyett például, hogy a kérdésekre konkrét válaszokat adna, csupán egy listát nyújt a lehetséges válaszokkal. A jövőben a kereső az előbbire is képes lesz, legalábbis a tavaly tavasszal bemutatott Knowledge Graph (tudásgrafikon) kifejlesztése azt szolgálja, hogy a szájt képes legyen emberibb módon gondolkodni.

Az újításnak köszönhetően a Google ma már konkrét választ is tud adni bizonyos kérdésekre, így például ha Sylvester Stallone magasságát szeretnénk megtudni, a kereső a választ tartalmazó honlapok mellett azt is megadja, hogy az amerikai színész pontosan 177 centiméter magas.

A Star Trekben nem használnak sem billentyűzetet, sem egeret Forrás: AFP/Photo12

Nem kell majd billentyűzet

A másik nagy kihívás a Google mérnökei számára a beszédfelismerés, és az elhangzott kérdések értelmezésének kivitelezése: hiszen a USS Enterprise-ának legénysége sem egérrel és billentyűzettel kommunikál a központi rendszerrel. Az Android rendszerbe épített beszédfelismerés már évekkel ezelőtt is jó kritikát kapott, már a magyar nyelvet is támogatja, azonban csak egyszerűbb, néhány szavas mondatok, például a navigáció célpontjának megadott címek megértésére képes, konkrét kérdéseket még nem tud hatékonyan megválaszolni.

A Google Now bemutatásával a kereső már képes bizonyos igényeket előrejelezni, így délben kérdés nélkül javasol közeli éttermet, figyelmeztet, ha dugó van a megszokott útvonalunkon, ezért előbb kell elindulni a fogorvoshoz. A kereső fejlesztői most azt szeretnék, ha termékük három éven belül átmenne az úgynevezett "fogkefeteszten", azaz a felhasználók legalább napi két alkalommal használják. Ha minden a cég mérnökeinek elképzelései szerint alakul majd, akkor öt éven belül elfelejthetjük a billentyűzetet és az egeret, és a számítógéppel az emberhez hasonlóan kommunikálhat bárki.