Az Ebayen árulják az űrhajózás relikviáit

Vágólapra másolva!
Különleges tárgyak bukkantak fel az Ebay aukciós szájton a NASA űrközpontjából: a Hubble űrteleszkóp irányítókonzoljára jelenleg tizenötmillió forint a legmagasabb licit, de űrsiklók tervezésére használt számítógépet is vehet magának bárki, ha hajlandó pénzt áldozni rá.
Vágólapra másolva!

A 1990 óta az űrben lévő Hubble-űrteleszkóphoz kapcsolódó tárgyak néhány nappal ezelőtt bukkantak fel az Ebay nemzetközi aukciós oldalon. Egy gyűjtő az űrtávcső vezérlőkonzolján és három szekrény méretű tápegységén próbál túladni. A Ebayen található leírás szerint árverésre kerülő tárgyak a NASA Goddard-űrközpontjából származnak, ezekkel tesztelték felbocsátás előtt az űrteleszkópot.

Korábban senkinek sem kellettek az alkatrészek

Az eladó korábban már megpróbálta az Ebayen értékesíteni a három szekrényből álló tápegységet, ám akkor nem járt szerencsével. Most talán a földi tesztek során használt irányítókonzollal együtt nagyobb sikerrel jár. A Hubble-relikviák ára még így is borsos, jelenleg 15 millió forinton áll az aukció, ám az oldal azt írja, hogy már négy ajánlat érkezett az űrtávcső alkatrészeire.

Ezt a konzolt olcsóbban is elviheti... Forrás: Ebay

A relikviákat valószínűleg semmire nem lehet ma használni, múzeumba való tárgyak. Az űriparban gyakori, hogy az aktuális csúcstechnológiánál egy-két generációval öregebb alkatrészek kerülnek az űreszközökbe. A technológiai csúszás oka az, hogy a tudományos programok és az azokat végrehajtó eszközök tervezése hosszú folyamat, a terveket pedig nem módosítgatják a gyártás során. A Hubble űrtávcső annyiban kivétel, hogy több űrsikló misszió is indult a távcsőhöz, hogy egyes egységeit javítsák vagy jobbra cseréljék. Az aukción megvehető irányítókonzol, amelyet csupán a tesztek során használtak azonban a legjobb esetben is a nyolcvanas évek műszaki megoldásait használja.

Olcsóbb relikviák is vannak

Az eladó eddig tíz kedvező értékelést gyűjtött össze az Ebay aukciós oldalon, és jelenleg is fut néhány érdekes árverése a Hubble-konzol mellett. A kevéssé tehetős gyűjtők az űrsiklók tervezése során használt HP9000-es mérnöki munkaállomások egyikére licitálhatnak. Még öt nap van hátra az aukcióból, és jelenleg 340 ezer forintért meg lehet venni a gépet.

A teljes szettért viszont tizenötmillió forintot kérnek el Forrás: Ebay

Az épp csak levélnehezéket keresők pedig egy jelenleg 56 ezer dolláron álló aukcióba szállhatnak be, amelynek nyertese az űrben használt Hasselblad kamerákhoz való dátumozó modullal lesz gazdagabb. A modulon megtalálható a NASA matricája, a film érzékenységét jelző tárcsa szigetelőszalaggal van rögzítva, és egy rövid csík kék tépőzárat is ráragasztottak. Az űrsiklókon és a nemzetközi űrállomáson tépőzárral rögzítik a tárgyakat, hogy el ne lebegjenek a mikrogravitációban.

Az óceán alól is felhozzák az ereklyéket

Amennyiben az aukción kínált tárgyak eredetiek, nincs kétségünk affelől, hogy az eladó sikerrel túlad rajtuk. Az űrkutatás relikviái közül a legmeglepőbbekért is képesek milliókat fizetnek a gazdag gyűjtők. Az igazán nagy gyűjteményi darabokból pedig nem túl nagy a kínálat: a sikeres programok eszközei az űrben vannak, mint a Voyager-szondák, esetleg más égitestek felszínén vannak, mint az orosz Lunohod holdjárók.

Az óceán mélyéről hozatott fel magának rakétahajtóművet Jeff Bezos

A Lunohod 2 és az azt a Holdra szállító Luna 21 leszállóegység esetében a távolság sem volt akadály a gyűjteménybe kerülésre. 1993-ben az orosz NPO Lavocskin űrkutatási gépgyártó vállalat a Sotheby's aukciósház árverésén adta el az űreszközt. A nyertes licitáló Richard Garriott amerikai játékfejlesztő és űrturista volt.

Jeff Bezos, az Amazon kereskedőház alapítója még nagyobb programot indított, hogy űrrelikviához jusson. Az Apollo-programban használt F-1-es rakétahajtóművek egyikét halászta ki csapatával az Atlanti-óceán mélyéről.