Zárt helyen is működik az új GPS

Vágólapra másolva!
A közeli jövőben egy körömnyi integrált áramkör segíthet a helymeghatározásban olyan helyeken, ahol a GPS-műholdakra nem lehet rálátni. Az épületen belül és alagútban is működő helymeghatározó az okostelefonokból ismert technológiákat sűrítettek be.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Védelmi Minisztérium kutatószervezete, a DARPA fejlesztői nemrégiben mutatták be az az eszközt, ami segíthet a navigálásban olyan helyzetekben, amikor a hagyományos műholdas navigációs készülékek nem működnek. A globális helymeghatározásra használt GPS-rendszer egyik legnagyobb problémája, hogy csak olyan esetekben működik, ha a vevőkészülékek rálátnak az égre, illetve a Föld körül keringő műholdakra is.

A körömnyi méretű lapka tartalmaz minden fontos alkatrészt DARPA

Egy autós számára a nem jelenthet nagy gondot, ha egy alagútban egy ideig elveszi navigációs eszközéből a jel, a hadseregek számára azonban komoly következményei lehetnek a legkisebb kimaradásoknak is. Erre a problémára találtak megoldást a DARPA fejlesztői, akiknek sikerült egy tíz négyzetmilliméteres lapkába sűríteni mindent, amire a pontos helymeghatározáshoz szükség lehet. A TIMU nevű apró készülék nem a GPS technológia kiváltására, csupán annak kiegészítésére szolgál.

A lapkába sikeresen belesűrítettek három giroszkópot, három gyorsulásmérőt és egy órát, a helymeghatározó készülékek ezek alapján tudják kiszámolni a pontos helyzetet. Az alig 50 mikron vékony eszköz minden érzékelővel rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy a helymeghatározó szoftvereket kiegészítő információkkal lássa el. A műholdas kapcsolat megszakadása előtti utolsó bemért pont és a végcél között a test mozgásának irányából, sebességéből tud a pontos helyzetre következtetni. A lapka a gyalogsági egységek számára lehet hasznos, amelyek gyakran kénytelenek zárt térben mozogni, de a kutatók szerint akár drónokba is beszerelhetőek lesznek.