Továbbfejlesztették az oroszok a lángszórót

Vágólapra másolva!
Hat kilométerre képes ellőni a jövő lángszórója. Az orosz hadmérnökök által kifejlesztette Soltsepek irányított rakétáival háromszáz négyzetméternyi területet tud izzó pokollá változtatni.
Vágólapra másolva!

A lángszóró borzasztó fegyver volt, ennek megállapításához elég megnézni néhány archív felvételt a második világháborúból vagy a vietnami háborúból. Az orosz hadmérnökök azonban egy olyan megoldást találtak ki, amivel az egyszerű, napalmot permetező tanknál is halálosabb eszközt lehet készíteni.

Az orosz RIA Novosti hírügynökség tudósított a moszkvai sugárzás, kémiai és biológiai védelmi csapatok hadgyakorlatáról, amelyen bemutatkozott a hadsereg új fegyvere. A tudósítás ugyan TOS-1 Buratino néven jelöli meg a fegyvert, ám a Wired katonai témákkal foglalkozó blogja szerint egy annál újabb fejlesztésről van szó, a TOS-1A Soltsepek nevű rakéta-sorozatvetőről, ami képes egy 300 négyzetméteres területet tud egy-egy rakétájával izzó pokollá változtatni.



A továbbfejlesztett sorozatvető ballisztikai számítógépe fejlettebb, mint elődjéé, hatótávolságát hat kilométerre növelték. A T72-es és T-90-es tankra épített Soltsepek kilencven kilogrammos, termobarikus rakétákkal tüzel. A Soltsepek 24 irányítás nélküli rakétával rendelkezik, újratöltéséről két TMZ-T típusjelű kisegítő jármű gondoskodik.

Felrobbantja a levegőt

A termobarikus fegyverek működési elve eltér a hagyományos lángszórótól, a hatás azonban hasonló. A TOS-1A-ból kilőtt rakéta becsapódás előtt robbanóanyagot szór szét a levegőben, ezzel robbanóanyag-felhőt hoz létre. Ez a felhő robban fel, amikor a rakéta becsapódik. A pusztítást nem maga a robbanás, hanem a magas hőmérséklet és a megnövekedett légnyomás okozza. A fegyvertípus neve is erre utal a termo szócska a hőt, a baros szó pedig a nyomást jelenti.



A termobarikus fegyverek hatótávolsága lényegesen nagyobb a hagyományos lángszórókénál. A fenti videón látható, az Egyesült Államok hadseregében a hatvanas évek során szolgáló M132-es lángszóró tank hatótávolsága maximum kétszáz méter volt. Az M132-es háromszáz liter napalmot tudott magával vinni, ami 32 másodperces folyamatos tüzelést tett lehetővé. A sebesség is a Soltsepek mellett szól, a rakétavető elődje 15 másodperc alatt tudta kilőni harminc rakétáját, nem valószínű, hogy az utód lassult volna.