Nem fejleszt több plazmaképernyőt a Panasonic

Vágólapra másolva!
Hamarosan nyugdíjba vonulhat a plazmatévé: a Panasonic az idén boltokba kerülő csúcsmodellje után már nem fejleszt újabb, még jobb minőségű plazmaképernyőket, noha az LCD-k nagy riválisának gyártásával egyelőre még nem áll le, de erre is hamarosan sor kerülhet.
Vágólapra másolva!

A japán gyártó 2013-as kínálatának nyáron érkező csúcsmodellje, a ZT60-as jelzésű nagyképernyős - 60 és 65 colos - plazmatévében alkalmazott képernyő lesz az utolsó, amelyet a Panasonic saját kutatói és mérnökei fejlesztettek.

A The Verge amerikai technológiai hírportál szerint ez azt jelenti, hogy a több mint nyolcszázezer forintos árú csúcsmodellben alkalmazott plazmaképernyőnél jobb képminőséget kínáló, újabb modell már nem várható a Panasonictól. Ezt a vállalat alelnöke a portálnak hivatalosan is megerősítette. Ugyanakkor a japán cég közölte, hogy csupán a plazmaképernyőket fejlesztő részlegét szünteti meg, kínálatában egyelőre még megtalálhatók maradnak a plazmatévék, mivel ezek iránt továbbra is van fogyasztói igény.

Az OLED lesz a plazma utódja

A Nikkei japán üzleti lap az iparági pletykák alapján azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a cég már jövőre teljesen leállhat a plazmatévék gyártásával. A plazmatévéket a Panasonicnál valószínűleg az OLED-technológia váltja ki.

A Verge úgy tudja, hogy a cég plazmatévés fejlesztőinek egy részét már az OLED-tévékkel foglalkozó részleghez irányította át, amely "a cég egyik fontos jövőbeli termékei lesznek". Az új típusú, egyelőre méregdrága, ezért tévék körében nem elterjedt technológiát használó készülékekkel kapcsolatos terveiről egyelőre nem közölt konkrétumokat a Panasonic, csupán egy ilyen tévé prototípusát mutatta be januárban.

Az NPD piackutató cég statisztikái szerint jelenleg az LCD-tévék törnek előre a plazmák kárára, amelyek eladása 23 százalékot esett a tavalyi évben. Napjainkban a Panasonic arra számít, hogy tévéeladásainak 11 százalékát továbbra is a plazmatévék teszik majd ki.