Repülő mobiltornyot fejleszt a Boeing

Phantom Eye a Boeing gigantikus kémrepülője, drón
Vágólapra másolva!
Az amerikai repülőgépgyártó hidrogénhajtású drónja akár négy napig is képes a levegőben maradni, ezért hamarosan mobiltelefonos átjátszóállomást is be akarnak építeni bele a Boeing fejlesztői.
Vágólapra másolva!

A Phantom Eye nevű modell a világ egyik legnagyobb robotrepülőgépe, szárnyainak fesztávolsága 46 méter. A csaknem négy és fél tonnás légi jármű kétszáz kilogrammnyi terhet képes cipelni. A Boeing drónját százötven lóerős motor hajtja, amelyet folyékony hidrogénnel hajtanak meg. Ezzel a meghajtással a jármű az amerikai légierő robotrepülőinél is hosszabb ideig, a vállalat honlapján lévő információk szerint akár négy napon át is a levegőben tud maradni, és akár magasabban, tizennyolcezer méteren is tud közlekedni.

A Wired amerikai technológiai magazin szerint a Phantom Eye hamarosan repülő mobiltelefonos átjátszóállomásként is funkcionálhat. A három évvel ezelőtt bemutatott gép a Boeing reményei szerint hamarosan a harcterek felett lebegve biztosíthatja a katonák számára a fejlett mobilkommunikációt.

Phantom Eye, a Boeing nagy robotrepülőgépe Forrás: Boeing

A magazin szerint azonban nem a legjobbkor rukkol elő új fejlesztéseivel, mivel az amerikai hadsereg 2013-as költségvetését jelentősen megkurtította a kormány. A jármű kiemelkedő tulajdonságaitól azonban a Boeing azt reméli, hogy ennek ellenére felkelti majd a légierő érdeklődését.