Már száguldani is lehet a Street View-val

Vágólapra másolva!
Száguldás az ausztrál sivatagon keresztül, farolós megfordulás a Golden Gate hídon, naplemente az afrikai szavannán: egy Google Street View-ra épülő szolgáltatásban a legjobb panorámafotókból lehet gyorsított videót csinálni.
Vágólapra másolva!

A programozók kedvelt játszóterévé nőtte ki magát a Google panorámafotós szolgáltatása. Készült már rá játék, készítettek már belőle pszichedelikus képernyőkímélőt, most pedig videót állít össze egy szolgáltatás a Google-autó fotóiból.



A Hyperlapse nevű szolgáltatás a meghatározott időközönként készített time-lapse fotózást és a videókészítést kapcsolja össze. A Google-autók néhány méterenként elkattintott fotóiból csinál úgy folyamatos filmet, hogy még a kamerát is forgatja.

A felhasználónak egy egymástól néhány kilométerre levő indulópontot és célpontot kell megadni, illetve egy pontot, amerre a kamera néz. A videó elkészítését ennyi adat alapján már elvégzi a netes szolgáltatás. A Hyperlapse egyetlen hátránya, hogy nem lehet beágyazni az elkészült animációt, a rá mutató linket azonban meg lehet osztani, az is több a semminél.

Három kattintással lehet új hyperlapse-ot készíteni Forrás: [origo]



A rövidebb távolságokról készült hyperlapse felvételek jellemzően jobban néznek ki, mint a nagy távolságot áthidaló videók. A nyugodtabb haladási tempó és a több kép miatt, szinte folyamatosnak tűnik a felvétel. A kiemelt, megtekintésre ajánlott videók közül a hosszú, egyenes amerikai autóutakról készült vagy a természet szépségeit bemutató klipek a leghatásosabbak.

A Hyperlapse oldalt a Teehan+Lax nevű dizájneriroda szoftverek barkácsolásával foglalkozó osztálya rakta össze. A szolgáltatás forráskódja letölthető a Github nevű kódmegosztó oldalról, így bárki továbbalakíthatja a programot, és az útválasztó kódot.