Jövőre már megveheti a repülő autót

Vágólapra másolva!
Jövőre elindulhat a repülő autó gyártása, de már most is hároméves várólista van a kocsira. A 64 millió forintba kerülő autót már több autószalonon meg lehetett nézni.
Vágólapra másolva!

Hét éve dolgozik a repülő autóján a Terrafugia nevű, a Massachusetts Insitute of Technology (MIT) neves műszaki egyetemen végzett repülőmérnökök által indított cég. A Transition nevű kocsit az elmúlt két évben már kiállították a New York-i Autószalonon, sőt a kocsi már rendelkezik olyan alvázszámmal (VIN) is, amivel forgalomba lehet hozni.



Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet(NTHSA) még nem végzett teljesen a vizsgálatokkal. A légügyi hatóság szabályai szerint könnyű sportrepülőnek számít majd a Transition, így nem kell átmennie engedélyeztetési eljáráson. A légügyi ellenőrök csak a cég gyártósorát akarják majd megvizsgálni, ha elindul a tömegtermelés.

A földön kicsit ormótlannak hat a Transition Forrás: Terrafugia



A jármű gyártása csak azután kezdődik meg, hogy a Terrafugia minden szükséges engedélyt begyűjtött. A cég jelenleg a beszállítókkal épít kapcsolatokat. Az Engadget kütyüblog szerint elképzelhető, hogy még egy prototípust készítenek a gyártósorok beindítása előtt.

Leghamarabb jövőre kerülhet piacra a Terrafugia Transition nevű repülő kocsi. Az ára várhatóan 279 ezer dollár (64 millió forint) lesz, ami alig kevesebb, mint egy új Cesna 172-es kisrepülő ára. A Cessnával azonban nem lehet leszállni egy gyorsbüfénél és begördülni a drive-in sorba.

Nem szükséges a légügyi hatóság engedélye a géphez Forrás: Terrafugia



A magas ár nem riasztja teljesen el a vásárlókat. A cég sales vezetője szerint száznál is többen állnak sorba, hogy megvegyék a saját repülő autójukat. Ha a gyártás elindul, havi 2-3 autó fog legördülni - vagy lerepülni - a gyártósorról, így a várólista végén levők akár három évet is várhatnak a Transitiönre.