Orbán Viktor bevette az iPhone-okat

Vágólapra másolva!
Rohammal vette be az Apple szoftverboltját a Napi Viktor nevű, a miniszterelnök cselekedeteit összefoglaló alkalmazás. Az öt napja kiadott app jelenleg a legnépszerűbb mobilszoftver a boltban, és úttörőnek számít a magyar politikusok okostelefonos megjelenésében.
Vágólapra másolva!

Öt nap alatt az Apple magyar nyelvű App Store-jának legnépszerűbb programja lett a Political Capital elemző- és tanácsadó intézet Napi Viktor nevű alkalmazása. Az app annak ellenére vezeti a listákat, hogy nem ingyenes, a miniszterelnök legfrissebb nyilatkozataira kíváncsi felhasználóknak 230 forintot kell fizetniük a programért.

Az elemzőintézet mindent megtett, hogy ne vegyék komolyan a netezők a Napi Viktort: március utolsó napján adták ki, emiatt akár április elseji tréfának is gondolhatták. Április negyedikén azonban újabb, a korábbi hibákat javító verzió jelent meg az Apple szoftverboltjában, ráadásul az intézet a blogján is közzétette, hogy a közelgő 2014-es választásokra más mobilalkalmazásokkal is készül. A Napi Viktor olyannyira nem vicc, hogy egy hónapig dolgoztak rajta a Political Capital fejlesztői - mondta az [origo] kérdésére Berkes Ákos, az intézet mobil- és közösségimédia-szakértője.

Kvíz és kommentár is van a Napi Viktorban Forrás: Political Capital



A magát "pártsemlegesként, de nem értéksemlegesként" jellemző Political Capital elemző intézetet nehéz lenne azzal vádolni, hogy Orbán-kormány malmára hajtaná a vizet. A 2010-es kormányváltás előtt több minisztériumnak, önkormányzatnak, sőt a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is készítettek elemzéseket, és adtak kommunikációs tanácsokat (vizsgálat is indult utóbbi megbízásukkal kapcsolatban). A cég 2009 óta ugyan nem végez kampánytanácsadást, de néhány munkatársa külön társaságot hozott létre, és a választások előtt MDF-nek adott tanácsokat.

Mit tud a Viktor app?

A mélykék színű alkalmazás villámgyorsan betöltődik, a miniszterelnök képének helyét átveszi az aktualitások nevű fül. Itt a legfrissebb, Orbán Viktorhoz kapcsolódó eseményeket lehet nyomon követni. Orbán nyilatkozatait, beszédeit értékelhetik is a felhasználók: a Facebook like gombjához hasonlító feltartott hüvelykujjas és lefelé mutató hüvelykujjas ikon áll a rendelkezésükre. Az egyes hírek alatt a Political Capital elemzőinek véleménye is olvasható, ezeket azonban már nem lehet lájkolni.

Az alkalmazás legizgalmasabb funkciója sajnos egyben a legelhanyagoltabb része is. Az egyik menüpont alatt a nyolcvanas évek óta politizáló Orbán beszédeit lehet elolvasni. A lista azonban még messze nem teljes. A Nagy Imre újratemetésén mondott 1989-es beszédet egy 1999-es, a Páneurópai piknik tizedik évfordulóján tartott beszéd követi. Egyelőre a teljes kilencvenes évek hiányzik az alkalmazásból, a régebbi nyilatkozatai miatt gyakorta kritizált politikusról szóló app esetében ezek a szövegek fontosak lennének. "A legfontosabbakat, legjelentősebb beszédeket válogattuk ki, de ezt is folyamatosan bővítjük" - mondta az [origo]-nak a Political Capital közösségimédia-szakértője.

Berlusconi alkalmazás is van Forrás: iTunes Store



Berkes Ákos azt is elmondta, hogy pár hét múlva elkészül a Napi Orbán androidos verziója, webes változat azonban nem lesz a miniszterelnökkel kapcsolatos híreket is gyűjtő programból. Az intézet azért az iOS appal kezdte a mobilalkalmazások kiadását, mert tapasztalatuk szerint az Apple-eszközök tulajdonosai jobban hozzászoktak a fizetős programokhoz. A jövőben a Political Capital több, a 2014-es választás fontos szereplőjét feldolgozó alkalmazást tervez megjelentetni. A konkrét ütemterv is kész van, de Berkes nem árulta el, ki lesz a következő app hőse.

Obama ellepi az App Store-t

Funkcióiban a Napi Viktor leginkább a 2011 óta a Play Store-ból elérhető My Berlusconi nevű alkalmazásra hasonlít, amely már leírásában is "Európa legellentmondásosabb miniszterelnökének (...) történetét, fotóit és legfontosabb híreit" ígéri. A program felülete jóval összecsapottabb, mint a Napi Viktoré, ám a kínálat hasonló: videók, nyilatkozatok és fontosnak tartott idézetek.

A szoftverboltoknak azonban nem az európai politikusok, hanem Barack Obama az igazi sztárja. Egy gyors keresés a Google Playen Obamás applikációk özönét dobja ki. Obamának hivatalos elnöki appja is volt a tavalyi választásra. Ez tényeket ígért az elnök tevékenységéről, összehozza használóját a közelben lakó, hasonló pártszimpátiájú választókkal, értesíti politikai eseményekről, fontosabb hírekről, segít a választási regisztrációban, és abban, hogy adományozhasson a kampányra. A nem hivatalos alkalmazások között találtunk Obama-Romney verekedős játékot is, amelyben séfköténybe vagy akár Superman-ruhába is fel lehetett öltöztetni a jelölteket. Sőt olyan alkalmazást is letölthetünk, amelyben politikusok egész sorát püfölhetjük el Obamától Berlusconiig.

Pofonokat is tud osztani Obama Forrás: [origo]



A könnyedebbek persze izgalmasabbak: van beszélő Obamát a képernyőre varázsoló, vagy vele közös fotót készítő, sőt megtáncoltató program, vagy esetleg az, amelynek segítségével bevihetünk pár tockost és kokit az amerikai elnök mobilos másának. A Political Capital kvízprogramja sem egyedi, de ebből is leginkább obamásat sikerült találni a Google Play szoftverboltban, sok politikusról (például az európai unió vezetőiről, José Manuel Barroso európai bizottsági elnökről, vagy Herman von Rompuy európai tanácsi elnökről) viszont semmi sincs.

Az interneten vicceskedik a magyar

A politikai eszmecserének és a politikai humornak egyelőre az internet a helyszíne. Ezt a következtetést abból vonhatjuk le, hogy még az alaptörvény negyedik módosítása ellen is egyszerű Flash-játékban tiltakoztak az aktivisták. A játékos Orbán Viktor fejét irányíthatja a Space Invaders nevű klasszikust utánzó programban, feladata, hogy a több sorban támadó paragrafusjeleket lelője az egérrel. Hasonló, egy-egy eseményre reagáló játék több politikushoz készült, ám ezek lassan eltűnnek, ahogy aktualitásukat vesztik.

Az appboltokból teljesen hiányoznak a magyar politikusok. A nagy pártok vezetőinek nevére semmit sem találtunk a Google Play Store-ban, egy árva Orbán-játék vagy Bajnai hangmixer sincs okostelefonra. Hasonlóképpen hiányoznak a pártok hivatalos appjai, aki a Fidesz, az MSZP vagy az Együtt 2014 körüli történésekről akar értesülni, az a böngészőben vagy a Facebook alkalmazásban kénytelen keresgélni.