Nem töri meg a koncentrációt a tapintatos mobil

Vágólapra másolva!
Agyhullámok alapján tiltja le a mobil csengetési funkcióját egy új kütyü. A szoftver még elnézéskérő smst is küld a hoppon maradt hívóknak.
Vágólapra másolva!

Figyeli a felhasználó agyi aktivitását egy kütyü, és megtiltja a telefonjának, hogy csörögjön, ha épp el van merülve valamiben - adta hírül az Engadget kütyüblog. A készüléket az AT&T amerikai mobilszolgáltató barkácsnapján rakták össze januárban, és azóta is folyamatosan tökéletesítik.

Egyelőre még ormótlan, drága, és csak egy példányban létezik a telefont az agyhullámok alapján átállító headszetből. Pedig valószínűleg mindenkinek van olyan élménye, hogy a mobil pont a legrosszabbkor csörrent meg, kizökkentve az embert a koncentrációból. Az összebarkácsolt eszköz annyira tapintatos, hogy nem csak kinyomja a hívásokat, hanem egy smst is küld, hogy nem alkalmas az időpont, és kéri a hívót, próbálkozzon később.

Harmincezer dollárt ért az AT&T-nek az agyhullámmal működő kütyü

Az eszközt Ruggero Scorcioni nevű hacker rakta össze. Az első verzió még macskafülre emlékeztető elektródákat és egy Arduino mikrokontrollert tartalmazott. Ez a kezdetleges megoldás is meggyőzte a mobilcéget arról, hogy Scorcioni kutatását megéri támogatni. A Good Times nevű kütyü megnyerte az AT&T barkácsversenyének 30 ezer dolláros fődíját.

A házilag összerakott részletek lassan tűnnek el a Good Timesból. A rendszer most már a NeuroSky nevű cég MindWave agyhullámolvasójával működk, és közvetlenül egy számítógéppel tartja a kapcsolatot. Önálló működésre még most sem képes, évekre lehet szükség, míg a telefon és a headszet tökéletesen együttműködik. Jelenleg azon dolgozik a kutató, hogy a szoftver tanítható legyen, alkalmazkodjon a különböző emberek eltérő agyhullámaihoz.