Pazarlóan drága lesz az Apple új székháza

Apple Campus 2, a Foster + Partners látványtervei az új cupertinói épületről
Vágólapra másolva!
Az eredeti tervekhez képest várhatóan kétmilliárd dollárral kerül többe az Apple új irodaházának megépítése. Az űrhajót mintázó, üvegfalú óriásépület költségvetése még a World Trade Center helyén épülő toronyházkomplexumnál is drágább lesz.
Vágólapra másolva!

Az új főhadiszállás építésének tervét még Steve Jobs, a cég korábbi vezetője jelentette be néhány hónappal halála előtt. Az Apple új központja több mint tizenkétezer dolgozónak biztosít munkahelyet, köralakú, üvegfalú kialakítása révén pedig leginkább egy földre szállt űrhajóra hasonlít, méretei pedig a Pentagon épületének nagyjából a kétharmadát teszik ki.

Drágább lesz az új WTC-nél

A 260 ezer négyzetméteres új főhadiszállás megépítésének költségvetése a korábban tervezett hárommilliárd dollárról ötmilliárd dollár körülire emelkedett - adta hírül a Bloomberg amerikai üzleti lap belső forrásokra hivatkozva. Ezzel a büdzsével az Apple új kampuszának megépítése valószínűleg még a terrortámadásban elpuszult, New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) helyén felépülő toronyházkomplexumnál is többe fog kerülni egymilliárd dollárral.

Látványterv az Apple Campus 2-jéről Forrás: Foster + Partners/Apple

Jobs a világ legjobb irodaházát akarta

Az épület oldalfalait egy padlótól plafonig érő, gömbölyded üvegfal borítja majd, amelyet Németországból szállítanak majd Cupertinóba, ami önmagában jelentősen drágítja az építkezés költségét. Az új főhadiszálláson dolgozókat számos étkezde fogja kiszolgálni - hasonlóan a Google irodaházaihoz -, ezek legnagyobbika egyszerre háromezer embert tud majd fogadni, akik számára Steve Jobs egykori szavai szerint a világ legjobb irodaházát akarta megalkotni.

A Campus 2 épületében a legmodernebb energiatakarékossági technológiákat alkalmazzák, az épület formája még a levegő áramlását is segíti majd, a tetőn lévő napelemek pedig négyezer háztartásnak megfelelő áramot tudnak majd termelni - bár a komplexum működtetéséhez önmagában ez sem lesz elegendő.

Próbálják csökkenteni a költségeket

Az eredeti tervek szerint az Apple már 2015-ben beköltözött volna az irodaházba, amely a jelenlegi, Infinite Loop cím alatt található komplexum közelében helyezkedik el Cupertinóban. Tim Cook, a cég jelenlegi elnöke vállalata éves találkozóján hivatalosan is bejelentette, hogy csak 2016-ban várható az új központba való beköltözés.

A köralakú irodaház minden fala üvegből készül Forrás: Foster + Partners/Apple

Az építkezés elhúzódása részben annak is köszönhető, hogy az Apple a Foster + Partners építészcéggel közösen az építési költségek mérséklésén dolgozik: összesen egymilliárd dollárral szeretnék lefaragni azokat. Az új székháznak helyt adó telken álló huszonhat épület bontása júniusban kezdődik meg, a terület megtisztítása még úgy is fél évet vesz majd igénybe, hogy non-stop közlekedő teherautókkal fogják elszállítani a törmeléket és a földet.