A tojásmobilban a sofőr viseli a szélvédőt

Vágólapra másolva!
Meghökkentő külsejű minijárművet mutatott be a Hyundai: az E4U nevű koncepciójármű egy tojásra hasonlít, egyetlen személy utazhat benne, akinek a saját fején kell viselnie a szélvédőt is.
Vágólapra másolva!

A Hyundai elsőként a szöuli autóexpón állította ki E4U márkajelzésű koncepciójárművét. Az egyszemélyes autó formaterve leginkább egy tojásra hasonlít, és már működőképes változata is létezik, amelyet egy év munkával fejlesztettek ki - adta hírül a japán Nikkei Tech-on hírportál, amely képeket is közölt a járműről.

A jármű hagyományos kerekek helyett egy horizontális irányban forgó félgömbön közlekedik, bár hátul két hagyományos minikerék támaszték óvja az egy helyben való pörgéstől. A jármű gyakorlatilag egy játékpörgettyűhöz hasonlóan közlekedik, az adott irányba való haladáshoz egy kissé be kell dönteni. Az E4U esetében az óra járásával ellentétes irányba forgó félgömböt a járműben állva, lábbal lehet kormányozni: az előre haladáshoz a bal lábbal, a tolatáshoz pedig a jobb lábbal kell taposni.

A sofőr fején van a szélvédő a tojásmobilon

A kétkerekű Segwayeknél is szokatlanabb élmény a pörgettyűre hasonlító jármű vezetése, és a gyártó szerint is gyakorlást igényel. A kezdő vezetők ugyanis általában nem képesek az általuk kívánt irányba mozgatni az E4U-t. A haladás sebessége nem csupán a meghajtásért felelős félgömb forgási sebességének, hanem a bedőlés szögének is a függvénye. A szöuli autóexpo színpadán azonban a guruló tojás csak egy sétáló ember sebességével haladt előre. Ha sofőrje kiszáll belőle, az E4U képes tojásformára összecsukni magát.

Mivel a tojásformájú járműnek nincs teteje, miniatűr szélvédőjét a sofőr által viselt bukósisakhoz rögzítették. Az azonban nem derül ki, hogy esőben miként lehet átlátni rajta, hiszen a viselhető szélvédőn egyáltalán nincsenek ablaktörlők.