A Vashollóval versenyez a Fantomrája

northrop grummann x-47 drón robotrepülő
Vágólapra másolva!
A Vasholló, a Fantomrája, a Tengeri Bosszúálló és a Tengeri Szellem küzdelméről fognak szólni az elkövetkező évek. A nevek nem egy kis költségvetésű szuperhősös sorozat hőseit takarják, hanem az amerikai haditengerészet számára készülő kísérleti robotrepülőgépeket.
Vágólapra másolva!

Gyilkos drónokat vásárolna az amerikai haditengerészet. A robotrepülőgépeknek képesnek kell lenniük fel- és leszállni anyahajóra, nem árt, ha rendelkeznek fejlett rejtőzködő képességgel és sugárhajtóművel kell rendelkezniük - írja a Wired magazin haditechnikai blogja, a Danger Room.

A haditengerészet legújabb robotrepülőinek UCLASS (Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike), azaz pilóta nélküli, hordozóról indított légi megfigyelő és csapásmérő egység lesz a neve. A tenderen négy tapasztalt katonai beszállító is részt vesz. A Boeing, a General Atomics, a Lokcheed Martin és a Northrop Grumman egyaránt meg van hívva a pályázatra a haditengerészet által kiadott közlemény szerint.

Már repül a Northrop ufója

A négy cég mindegyike rendelkezik már valamilyen kezdeménnyel, egyik sem a nulláról kezdi a sugárhajtású drón építését. A Northrop Grumman cég volt a leggyorsabb, 2011 februárja óta már repülési teszteket is végez a haditengerészet számára. Májusban azt is kipróbálják, hogy fel tud-e szállni a USS George H. W. Bush repülőgép-hordozóról. Az X-47B nevű drón a UCLASS-beszerzés kiírása előtti 2 milliárd dolláros program terméke. A vastag, nagy testű és nagy tömegű drón lopakodó képességei hagynak maguk után kívánnivalót, a Northrop is inkább alacsony megfigyelhetőségűnek nevezi, mint lopakodónak.

Forrás: Northrop Grummann
Nem ufó, de akár az is lehetne

Az X-47B mellett szól az is, hogy a megtévesztésig hasonlít egy repülő csészealjhoz. A Wired korábbi híradása szerint az első alkalommal, amikor közúton szállították a gépet egy tesztre, a konvoj útjának mentén csörögni kezdtek a rendőrségi telefonok, hogy űrhajót csempésznek a kertek alatt.

A Boeing régi tervet porol le

A Boeing egy tízéves tervet vesz elő, és azt modernizálja a Wired szerint. Az X-45A nevű drónt a légierőnek fejlesztették ki, ám az Air Force végül kihátrált a projektből. A haditengerészet ragaszkodott az X-45-ös megmentéséhez, különösen azért, mert a szoftvere jobb volt a versenytársaiénál, pénzt azonban nem adott a fejlesztésre.

Forrás: AFP/getty Images/Mark Mainz
Két éve repül a Fantomrája

A Boeing saját tőkéből építette meg az áttervezett, megnövelt méretű és tuningolt X-45-öst, amely félig viccesen a Phantom Ray (Fantomrája) kódnévre hallgat a haditengerészeten belül. Az X-45-ösből kifejlesztett új drón két éve szállt fel először. A megjelent képek alapján vékonyabb a Northrop Grumman drónjánál, és valószínűleg jobb rejtőzködő képességekkel rendelkezik.

Beszáll a versenybe a CIA beszállítója

A General Atomics nevéhez kevesebb klasszikus, mindenki által ismert formájú légi jármű fűződik. Ez a cég gyártja azonban a légierő és a CIA által jelenleg is használt Predator és Reaper robotrepülőgépeket, amelyekkel tele vannak a hírek. Az először 2009-ben bemutatott Sea Avenger már nem légcsavarral, hanem sugárhajtóművel rendelkezik, így gyorsabb és rejtőzködőbb lehet, mint a cég mostani drónjai.

Foto: General Atomics
Az F-35-ös kameráit és célzórendszerét örökli meg a Tengeri Bosszúálló

A Wired szerint a légierő korábban már vásárolt néhány Avengert tesztelés céljából, de nagy megrendelésre nem volt példa. A gépnek a haditengerészet UCLASS programja adhat új esélyt. A Sea Avenger előnye, hogy a General Atomics fejlettebb szenzorokkal, radarrendszerrel és az F-35-ös vadászgépen is használt nagy felbontású kamerákkal tervezi felszerelni a drónt.

Különösen rejtélyes robotrepülő készül a Lockheednál

A legkevéssé kész koncepcióval a Lockheed Martin rendelkezik. A Sea Ghost nevű gépből egyelőre csak egy dizájnterv nyilvános, amelyet 2012 nyarán tettek közzé a hadipari beszállító honlapján. A Danger Room becslése szerint a 15-18 méteres szárnyfesztávolságú, a Northrop és a Boeing drónjához hasonlító külsejű, lopakodó robotrepülőn dolgozhat a cég.

Forrás: Lockheed Martin
A Lockheed drónjáról ez az egy, számítógéppel készült kép létezik

A Lockheed Martin mellett szól, hogy a világ egyetlen, lopakodó képességekkel rendelkező, hadrendbe állított robotrepülőjét ez a cég gyártja. A Sentinel nevű drónról nem sok információ nyilvános: nem lehet tudni mióta használják, milyen hajtómű van benne, milyen képességekkel rendelkezik. A típusszám annyit árul el, hogy a drón nem rendelkezik fegyverekkel, hanem felderítésre szánták. Több amerikai légi bázison láttak Sentinelt, a 2007-es kandahári felbukkanásakor még a kandahári szörny becenevet is ráragasztották. A gépről az amerikai légierő után az iráni légvédelem tud a legtöbbet, ők ugyanis már lelőttek egy Sentinelt.

Most dől el pontosan

A jövő csapásmérő robotjának kifejlesztése milliárd dolláros üzletet jelent a pályázó cégek valamelyikének. Az pedig, hogy melyik lesz a nyertes pályázat, évtizedekre eldönti, hogy milyen fegyvereket fognak használni az amerikai katonák. A katonai fejlesztésekről szóló napi hírekből is látszik, hogy a drónok már a jelennek is fontos harceszközei - már építettek partvédő robotmedúzát is, ezzel mindent elmondtunk -, a jövőben pedig még nagyobb szerephez jutnak.