Pedofíliával zsarol az új vírus

Vágólapra másolva!
A német rendőrség szerint egy nemrég felbukkant kártevő gyerekpornó letöltésével vádolja meg a fertőzött számítógépek tulajdonosait. A vírus pénzt is megkísérel kizsarolni az internetezőktől.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint a Windows rendszereket fertőzni képes kártevő zárolja a számítógépet, amelynek feloldását száz euró, vagyis nagyjából harmincezer forintnak megfelelő összeg megfizetése ellenében kínálja fel.

A kártevő egy képet is megjelenít, amely a képernyőn megjelenő üzenet állítása szerint bizonyítja, hogy az adott számítógépen gyerekpornót néztek. A vírus készítői a német szerzőijog-védő hatóságok, illetve a nemtezi kiberbiztonsági szervezetre - hamisan - hivatkozva jeleníti meg az üzeneteket. Ezekből az is kiderül, hogy ha az áldozat nem fizet, akkor készítői értesíteni fogják a rendőrséget. Bár a kártevő valójában semmilyen elemzést nem végez, a számítógép zárolásával valódi kárt okozhat a felhasználóknak, illetve jelentős összeggel képes megkárosítani áldozatait.