Amerika belenéz a számítási felhőkbe

Vágólapra másolva!
Egy ismert adatvédelmi szakértő szerint egy új amerikai törvény lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy európai felhasználók adataiba tekintsen bele, ha azok amerikai cégek felhőszolgáltatásait használják.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint az Egyesült Államokban a külföldi hírszerzési célú megfigyelését szabályozó törvény kiegészítése lehetővé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy európai felhasználók amerikai cégek felhőszolgáltatásokban tárolt adataiba betekintsenek.

Caspar Bowden, a Microsoft európai részlegét korábban vezető adatvédelmi szakértő szerint ez többek közt az Apple, az Amazon és a Google felhőszolgáltatásain tárolt adatokat is érinti.

A szakértő szerint az angol elnevezésének rövidítése nyomán FISAAA-ként hivatkozott kiegészítés gyakorlatilag lehetővé teszi az amerikai kormány számára az amerikai külpolitikával bármilyen kapcsolatba hozható felhasználók internetes jelenlétének tisztán politikai célú megfigyelését. A törvény kiegészítését az internetes felhőszolgáltatások elterjedése miatt alkották meg még 2008-ban. Nemrégiben hatályát az amerikai kormány 2017-ig meghosszabbította.