Alig lesz hely a Microsoft profi tabletjén

Vágólapra másolva!
Túl sok helyet foglal el a Windows 8 rendszer a hamarosan megjelenő Surface Pro táblagépeken. Az első tesztek szerint a 64 gigabájtos típuson csupán 23 gigabájt adatot tárolhatnak majd a felhasználók.
Vágólapra másolva!

A február elején debütáló Surface Pro táblagép vásárlói keserű meglepetésre számíthatnak az Ars Technica nevű amerikai technológiai hírportál szerint. A Windows 8 teljes verzióját futtató, táblagép olcsóbb változata elvileg tágas, 64 gigabájtos háttértárral rendelkezik, ám az első tesztek szerint ennek csupán töredéke, összesen 23 gigabájt áll rendelkezésre a felhasználó adatainak, illetve a feltelepített programok és applikációk raktározására.

Bár az iPad és az Android szoftvereket futtató táblagépek esetében is több gigabájtot lefoglal a hasznos, a készülék specifikációi között is szereplő tárkapacitásból a rendszer, ilyen méretű különbségre még soha nem volt példa. A Windows 8-as applikációk mellett hagyományos windowsos programokat is futtatni képes Surface Prón ugyanis a memória nagyobb hányadát foglalja le a rendszer, és csak a kisebb részét használhatja a felhasználó. A 23 gigabájtos tárhely pedig egy elvileg a laptop kiváltására is alkalmas eszköz esetében kevés, csupán a legolcsóbb iPad tárkapacitásának másfélszerese. A Surface Pro drágább, 128 gigabájtos változatán már 83 gigabájt adat marad szabadon.

Forrás: Microsoft
A Surface Pro teljes értékű számítógép, de nem is olyan vékony, mint egy igazi tablet

A Microsoft saját márkás táblagépének külföldön már korábban piacra dobott, Surface RT nevű mobilprocesszoros, csak applikációk futtatására alkalmas változata is szűken mérte a tárhelyet. Ezen a 32 gigabájtos modell esetében 16 gigabájt szabad hely volt. Az Ars Technica cikke szerint a Surface Pro esetében valószínűleg a rendszer visszaállítását biztosító, rejtett adatpartíció foglalhat le sok helyet: ezzel bármikor, telepítőlemez nélkül alapállapotba hozható a Windows 8. Emellett maga az operációs rendszer is jóval több helyet foglal el az iOS-nél és az Androidnál, mintegy húsz gigabájtot vesz igénybe tárolása. Némi gyógyírt csupán az jelent, hogy a Surface táblagépekhez USB-n külső adattárolót, így pendrive-ot vagy akár merevlemezt is kapcsolni lehet.