Vágólapra másolva!
Elképesztően nagy, ezernyolcszáz megapixeles kamerát fejlesztettek ki az amerikai hadsereg által használt pilóta nélküli repülőkkel. Az új kamerával akár azt is meg lehet állapítani a levegőből, hogy egy utcán sétáló ember kezében milyen típusú mobiltelefon van.
Vágólapra másolva!

Az ARGUS-IS nevű kamera mintegy háromszázszor nagyobb felbontásra képes, mint egy átlagos mai okostelefon. Az 1,8 gigapixeles felbontásának köszönhetően rendkívül részletgazdag betekintést nyújt a földön zajló eseményekbe. A hatalmas felbontásra a kamera azért alkalmas, mert összesen 368 darab, hagyományos felbontású képérzékelővel szerelték fel.

A megfigyelőrendszer akár öt-hat kilométeres megasságból is képes tizenöt centiméteres részletességre. A védelmi kutatási projekteket finanszírozó DARPA keretében kifejlesztett kamerával felszerelt drón mintegy két négyzetkilométeres területet képes lefedni nagyfelbontásban, hat kilométeres magasságvan repülve, a lefedettségi képességeket ezen a fotón lehet megtekinteni. A hagyományos, kisfelbontású kamerával felszerelt robotrepülőkből mintegy százra lenne szükség hasonló méretű terület részletes lefedésére.

A drónt vezérlő földi személyzet a kamera látómezejének hatvanöt pontján képes belezoomolni a képbe, ha egy-egy részlet kiemelésére van szükség. A rendszer kezelői egy érintőképernyős felületen bejelölhetnek bármilyen objektumot, akár egy embert vagy egy járművet, amelynek mozgásá a nagyfelbontású kamera automatikusan követni tud.

http://www.youtube.com/v/QGxNyaXfJsA?version=3&hl=hu_HU

A PBS amerikai tévécsatorna dokumentumfilmjében részletesen is bemutatják a kamera képességeit

Az új kamera lehetővé teszi akár több nap történéseinek teljes egészben való rögzítését, utólag vissza lehet nézni, hogy egy adott időben ki hol tartózkodott, és mit csinált. Egy napnyi anyag raktározása rendkívül nagy tárhelyet igényel: nagyjából egymillió terabájtot foglal - számolt be a Daily Mail című brit lap. A teljes rendszer kifejlesztése harminc hónapot, és mintegy tizennyolc millió dolláros költséget vett igénybe.