Térfigyelő kamerákra utaznak a vandálok

Vágólapra másolva!
Játékot csináltak a térfigyelő kamerák megrongálásából a német vandálok. A Camover nevű versenyben az szerez pontot, aki szétver egy kamerát, és az erről készült videofelvételt megosztja a többi versenyzővel.
Vágólapra másolva!

A térfigyelő kamerák szétverése csak az egyik eleme a német vandálok által kitalált Camover játéknak. Aki különösen kreatív módokat talál ki a megfigyelőeszközök tönkretételére, az bónuszpontokat is szerezhet. A Guardian brit napilap által felfedezett verseny célja, hogy minél több kamerát tegyenek tönkre. A játéknak kevés szabálya van, az egyetlen lényeges előírás, hogy a csapatok nevében szerepeljen a kommandó, brigád vagy sejt szó, és egy híres történelmi személy neve.

A játékot a közterületen elhelyezett térfigyelő kamerákról kialakult vita folytatása. A bonni vasúti pályaudvart megbénító 2012-es bombariadó és a berlini Alexanderplatzon elkövetett gyilkosság után az országban megszaporodtak a térfigyelő kamerák. Németország korábban sem volt mentes ezektől az eszközöktől, ám a bűncselekmények után Hans-Peter Friedrich, az ország belügyminisztere még több kamerát akart felszereltetni. A minisztérium állítása szerint a megfigyelés húsz százalékkal csökkenti a bűncselekmények számát.

A Camover verseny indítója a brit Guardian napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a verseny több mint játék. "Komolyan gondoljuk [a Camovert], az a cél, hogy minél több kamerát pusztítsunk el, és hatással legyünk a városaink videós megfigyelésére" - mondta a neve elhallgatását kérő aktivista a Guardiannek. A verseny február tizenhatodikáig tart, három nappal egy nagy európai rendőrkongresszus kezdete előtt ér véget.