Internetes szeptember 11-ére számít az USA

Vágólapra másolva!
Az amerikai belbiztonsági miniszter szerint az Egyesült Államok ellen irányuló gigantikus kibertámadás bármikor bekövetkezhet. Egy internetes támadás a tavalyi Sandy hurrikánéhoz hasonló pusztítást végezhet az országban.
Vágólapra másolva!

Janet Napolitano, az amerikai belbiztonsági miniszter erről csütörtökön beszélt egy Washingtoni eseményen, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak emlékére rendeztek meg. A miniszter szerint a kibertér szeptember 11-éje is bármikor bekövetkezhet. A politikus szerint egy internetes támadással szemben jelenleg nem elég védettek a kritikus infrastruktúrák, például az ország víz-, gáz- és áramhálózatai, ezek működésében jelentős károkat lehetne okozni. Napolitano szerint kulcsfontosságú fokozni ezeknek a rendszereknek a védelmét, hogy legalább mérsékelni lehessen egy esetleges kibertámadás által okozott károkat.

A miniszter olyan új jogszabályok kidolgozását szorgalmazza, amelyek lehetővé tennék az internetbiztonsággal kapcsolatos információk megosztását a kormányzati szervek, és a privát szektor között. Erre azért van szükség, mert a kritikus infrastruktúrák jelentős része, például az internet-, és mobilszolgáltatók hálózatait magáncégek üzemeltetik, ezek védelme azonban az egész országra nézve kritikus fontosságú - adta hírül a Reuters hírügynökség.