Kirúgta az Apple a gyerekmunkásokat toborzó partnerét

Vágólapra másolva!
Szerződést bontott az Apple azzal a gyártópartnerével, amelyről egy külső munkaügyi vizsgálat nyomán kiderült, hogy számos gyerekmunkást foglalkoztat. A gyerekek munkába állításában egy munkaerőkölcsönző cég is segédkezett.
Vágólapra másolva!

Ez az Apple éves beszállítói felelősségi tanulmányában olvasható, amelyet a héten publikált a vállalat. A The Verge amerikai technológiai hírportál híre szerint a Fair Labor Association (FLA) nevű független amerikai, korrekt munkakörülmények kialakításáért fellépő szervezet tanulmánya szerint az Apple ázsiai beszállítóinak tizenegy üzemében találtak a vizsgálatok során gyerekmunkásokat a Guangdong Real Faith Pingzhou Electronics nevű társaságnál. Az Apple cég tavaly csatlakozott az FLA-hoz, miután számos bírálat érte a vállalatot amiatt, hogy termékei nem korrekt körülmények között készülnek.

A munkaerőkölcsönző segített iratokat hamisítani

A vizsgálatok szerint az egyik legnagyobb helyi munkaerőkölcsönző cég, a Shenzhen Quanshun Human Resource munkatársai is közreműködtek a gyerekmunkások toborzásában, mivel segédkeztek a családoknak meghamisítani a gyerekek iratait, hogy azokat felvegyék dolgozni az üzemekbe.

Az előbbi gyártóval az Apple szerződést bontott, miután kiderült, hogy üzemeiben 74 gyerekmunkás dolgozott. A vizsgálatok során az Apple beszállítóinál összesen 106 gyerekmunkás jelenlétét fedték fel, és fény derült hetven korábbi esetre is.

Rabszolgaként dolgoztatják az eladósodott munkásokat

Egy másik súlyos problémát jelent az Apple beszállítói esetetében az a gyakorlat, hogy a külföldi munkásoktól a toborzásuk költségeinek fedezéséért előzetesen eggy magas összeget kérnek el az üzemek, amelyet alacsony fizetésükből gyakorlatilag képtelenek törleszteni a munkások, akiket így gyakorlatilag rabszolgamunkára kényszerítenek.

A vizsgálatok szerint azonban javult a helyzet a túlórák terén, amelyért az esetek többségében a cég beszállítói már megfizetik az extra költségeket. Sok esetben nem felelnek meg az Apple irányelveinek a gyártósorok melletti munkakörülmények. A vizsgálatok szerint csak az üzemek 59 százalékában működött minden előírás szerint.